Регион

Запад у неверици! ТРЕСЕ СЕ РЕГИОН: Мађарска се спрема да напусти ЕУ! Наши путеви су се раздвојили…

Фото: Јутјуб

Мађарски лист Magyar Nemze („Мађарска нација“), незванично гласило власти, често се бави пуштањем пробних балона, уколико је премијеру Виктору Орбану или министрима превише шкакљиво да сами покрену тему.

Тако је било прошле недеље (15. август), када је лист покренуо расправу о теми која се бројала у табуе чак и за Орбана – да ли Мађарска треба да напусти Европску унију?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Време је за разговор о Huxitu“, насловио је Магyар Немзет немачку верзију тог прилога.

То је одјекнуло попут бомбе: о томе су известили скоро сви већи медији, опозициони политичари су се згражавали, многи коментатори су изразили забринутост.

То није чудо кад се зна да су Мађари, упркос дубоким политичким поделама, имали консензус у политици и друштву да је чланство у ЕУ недодирљиво.

То је један од ретких консензуса који уопште постоје у Мађарској.

„Напокон озбиљно морамо размотрити могући излазак из савеза држава који крвари из хиљаду рана, показује империјалне симптоме и понаша се потцењивачки и арогантно према источноевропским чланицама“, пише лист и наставља:

„Наши путеви су се раздвојили. Док Запад већ свесно раскида с хришћанским моралом и светским поретком и умјесто тога најављује изградњу космополитског, безличног светског друштва, које се ослања на безграничну самодопадност и самоуништење индивидуе, ми, Мађари, Пољаци и Централна Европа, чврсто се чврсто држимо хиљадугодишњих културних и верских темеља.“

Влада је била унапред информисана?

Чланак је написао политиколог Тамаш Фриц, познат по својим радикалним позицијама на десном рубу.

Но он није политички аутсајдер него водећи члан важних организација блиских Орбану, попут Форума цивилног удруживања.

Тај Форум организује такозване „мировне маршеве“ – демонстрације моћи Орбанове владе с десетинама или стотинама хиљада учесника, на којима се већином чују оштри говори против ЕУ.

Због тога је вероватно да су владајући кругови били унапред информирани о Фрицовом чланку или су га можда чак с њим договорили.

Тему Huxit прошлих је седмица начело више мађарских политичара из владајуће странке – али само индиректно.

Ласло Ковер, председник мађарског парламента, почетком јула је у једном интервјуу изјавио да би данас на референдуму о чланству у ЕУ „сасвим сигурно гласао против“.

А министар финансија Михаљи Варга прошле седмице је рекао да би на референдуму, додуше, тренутно гласао с „да“.

Али да би то питање могло добити ново значење крајем деценије, када Мађарска почне више уплаћивати у буџет ЕУ него што из њега добија.

Виктор Орбан је раније повремено изјављивао да „наравно, постоји и живот изван ЕУ“, последњи пут 2016. у вези с Brexitom.

У најновијој расправи се до сада није изјаснио.

Но протеклих година се све чешће и агресивније сукобљавао с Бриселом, недавно око мађарског закона којим се забрањује такозвана хомосексуална и транссексуална пропаганда.

У тим споровима Орбан је све јасније говорио да одбија ЕУ у садашњем облику.

Мађарски опозициони политичари сматрају да се иза чланка у листу Магyар Немзет крију Орбан и његови сарадници.

„Почела је Орбанова кампања за излазак наше домовине из Европске уније“, написала је на Фејсбуку лево-зелена политичарка Тимеа Сабо из странке Дијалог за Мађарску. Слично су се изјаснили и скоро сви други опозиционари.

Тренутно излазак из ЕУ још увек није у Орбановом интересу, каже мађарски политиколог Петер Креко за DW.

„Али у његовом је интересу окретање јавног мњења против ЕУ како би наспрам Брисела имао уцењивачки потенцијал могућег Huxitа. Утолико је његов циљ повећање непријатељства према Унији у Мађарској.“

Мађари још увек проевропски оријентисани

Орбан користи и тврдњу да Мађарска из ЕУ добија све мање новца и зато више не може имати користи од чланства, појашњава Креко, који ради на Институту за хуманистичке науке у Бечу.

Јер, у испитивањима јавног мњења Мађари као једну од највећих предности ЕУ наводе управо европске фондове.

„Но мора се јасно рећи да је велика већина Мађара у начелу врло стабилно проевропски оријентисана“, истиче Креко.

Зато би, сматра он, претерана пропаганда против ЕУ могла бити Орбанова тактичка грешка пред изборе идућег пролећа.

Креко додаје да би то неодлучне бираче могло да погура ка опозицији.

 

 

 

 

 

 

Извор: DW