Србија

Обратите пажњу! АКО СТЕ ПРИМИЛИ ТРЕЋУ ДОЗУ КИНЕСКЕ ВАКЦИНЕ, ево шта ће се десити са вашим антителима

Трећа доза вакцине доступна је грађанима Србије од средине августа. До сада је бустер дозу примило више од 60.000 грађана, а главно питање је коју вакцину изабрати за трећу и колика су антитела после пелцовања.

Већина грађана у Србији примила је кинеску вакцину Синофарм, а прве препоруке лекара биле су да се као трећа доза узме Фајзер. Међутим, неки су се ипак одлучили да и као трећу дозу узму кинеску вакцину, а сада су објављени подаци о њеној ефикасности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Након треће дозе Синофарма особама до 65 године ниво антитела се повећава четири пута, а код особа изнад 65 година два пута – ова информација стоји званично на сајту кинеске агенције за лекове – рекла је данас је данас директорка Републичког фонда за здравствено осигурање Сања Радојевић Шкодрић.

Она је поновила оно што већина лекара у Србији тврди: да ниво антитела није једино мерило заштите против короне.

– Ниво антитела није једини критеријум, хајмо логично, што више времена пролази од вакцине, нормално је да ниво антитела опада, зато и треба примити трећу дозу, осим тога, код старих особа је нижи ниво антитела, организам стари, стари и имуни систем, самим тим одговор је нижи. Исто важи за особе са хроничним болестима – казала је она, преноси „Блиц“.

Подсетимо, трећу дозу вакцине у Србији могу да приме грађани којима је од ревакцине прошло 6 месеци. Препорука Кризног штаба је да трећу дозу било које вакцине против ковида добију хронични болесници и они чији је имунитет већ угрожен због одређених болести или операција.

Радојевић Шкодрићева раније је објаснила да је вакцина кинеског Синофарма рађена по традиционалној методи, за разлику од иновативних у које спадају Астра-Зенека, Фајзер и Модерна.

– Синофарм садржи читав вирус, док остале садрже само РНК, тј. информацију за синтезу протеина. Кад долази до мутације, стварање нових сојева, долази управо до промене на с-протеину, што је разлог ефикасности Синофармове вакцине према делта соју – наводи Радојевић Шкодрићева

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс