Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ САОПШТИО: „Постигли смо договор“

Београд — Председник Србије Александар Вучић састао се данас са патријархом Порфиријем поводом 80 година од оснивања система концентрационих и логора смрти у Јасеновцу.

Састанку у просторијама Патријаршије СПЦ присуствовао је и историчар Дејан Ристић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Разговарали као да оснажимо културу памћења, како да учинимо све да не буду заборављене жртве, шта може да учини држава да помогне цркви… Коначно смо постигли договор да у Доњој Градини подигнемо меморијални центар… Да сећање на српско име и презиме не буде затрто. Разговарали смо о ситуацију у јасеновачком комплексу где српска црква има много тога у власништв“, казао је Вучић на конференцији за новинаре после састанка.

„Ми ћемо од нечега што мислимо да је веома важно за историју, од усташке болнице, па и других објеката, учествовати у подршци и обнављању“, рекао је Вучић.

Додао је да ће на простору Старог сајмишта покушати да отворе павиљоне који би били најбоље место за Музеј жртава геноцида, и то од априла наредне године.

Вучић је најавио и да ће се држава позабавити нечим што је деценијама запуштано.

„Поднећемо иницијативу да лева обала Саве добије назив ‘Обала јасеновачких жртава’ „, рекао је председник Србије.

Он је навео да је било разговора како светској јавности укажемо то кроз шта је српски народ пролазио 80 година уназад.

„Задовољан сам што можемо да учествујемо у нечему што је од великог значаја и поносан сам што српски народ памти и никада неће заборавити злочине у Јасеновцу. Србија то може да учини, не стиди се својих жртава, то су наши јунаци и учинићемо све да њихово јуначко дело никада не буде заборављено“, додао је Вучић.

Патријарх Порфирије изразио је захвалност Вучићу и владици Јовану за велики труд и бригу коју показују „у односу на све жртве нашег народа“, говорећи о Јасеновцу.

„Реч светилиште, коју је употребио председник, права је реч која описију место страдања. Кад год сам ушао у Јасеновац, имао сам утисак да сам ушао у другачију зону постојања, мистичну зону. У том смислу, та зона и др. места страдања показује да је то метафизички простор. Ништа боље није могло да се деси у односу на то да на том месту никне женски манастир“, објаснио је Порфирије.

„Реке мржње сусрећемо на свакој страни света. Помен, сећање и памћење је молитва. Кроз молитвено памћење лечимо своје ране.. Да се то памћење никада не претвори у злопамћење. Бог зна зашто је баш тако да имамо манастир у Јасеновцу и меморијални центар преко пута и Музеј жртава геноцида“, додао је патријарх СПЦ.

Порифије је изразио радост што су се састали и навео да се „још више радује што смо сагласни око онога што треба чинити у будућности“, рекао је Порфирије.

Владика пакрачко-славонски Јован Ћулибрк обратио се новинарима после састанка и казао је да „праштати морамо, али заборавити не смемо“.

Логор у Јасеновцу
Логор Јасеновац био је највећи концентрациони и логор смрти на простору окупиране Краљевине Југославије за време Другог светског рата. Формирала га је Независна Држава Хрватска (НДХ) у августу 1941. године,

Логор су уништиле усташе у априлу 1945. године да би сакрили трагове почињених злочина. Државна администрација Хрватске назвала је место мучења и убијања Срба, Јевреја и Рима „радним логором Јасеновац“. Тачан број жртава у системима логора Јасеновац није никада утврђен.

Спомен парк Јасеновац је до 2012. утврдио списак од око 83.000 жртава,док је Музеј жртава геноцида сачинио списак од око 88.000 жртава. Председник Србије и поглавар СПЦ разговараће и о обнови манастирског комплекса Јасеновац која је започета крајем августа. Реконструкцију цркве посвећене Рођењу Светог Јована Претече, која је оштећена и више пута оскрнављена током грађанског рата деведесетих, финансира држава Србија.

Вучић и патријарх Порфирије састали су се и пре три дана, после устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу, када су разговарали о завршетку Храма Светог Саве.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92