Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ДОКТОРА ТИОДОРОВИЋА: Имаћемо ДУПЛИРАН БРОЈ УМРЛИХ ако не урадимо ово…

Епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан Кризног штаба у интервјуу за Курир упозорио је да се вакцинација хитно мора подићи на 60-70 одсто.

– Број умрлих се сада врти између 50 и 60, али ако се хитно не промени однос према вакцинацији и мерама, сигурно ћемо имати дуплиран број преминулих. Постоје само два сценарија. Први да хитним вакцинацију подигнемо на 60-70 одсто, будући да је на 80 одсто сад немогуће, уз стриктно поштовање мера и строго кажњавање њиховог кршења. Ако то урадимо, ући ћемо мирни у следећу годину. Други сценарио се, нажалост, већ спроводи, а то је природни процес, прокужавање. Ту ће преживети они који имају срећу да имају добар имунитет, који су ковид савладали путем пребољевања и већи део вакцинисаних. Остали, невакцинисани, биће у ситуацији да бирају између вакцине и респиратора, каже у интервјуу за Курир епидемиолог проф. др Бранислав Тиодоровић, члан кризног штаба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како смо дошли дотле да сад имамо и децу на респиратору, животно угрожену?

– Деца су сада на мети као и одрасли зато што делта сој не бира, осам пута је заразнији од претходних. Родитељи морају да обрате пажњу на стање своје деце и на придржавање свих мера. Вирус је сада на сваком кораку. И, што је трагично и што ће нас пратити и следеће године, одржава се у тој маси невакцинисаних, проналази најосетљивије, оне који ће њега спасавати, а себе доводити у велики проблем. И ту доживљава могућност мутације, као и да буде још опаснији. Садашња ситуација је ванредна, с опасношћу да пређе у катастрофалну.

Зар већ није катастрофална?

– Може да буде још катастрофалнија, да нам се повећа број заражених и умрлих. Тренутно највише забрињава број умрлих.

Који је, како каже др Кон, и два и по пута већи од званичног.

– То он каже, ал’ ја не могу јер говорим само на основу података које добијам. Сада нам не умиру само у највећим болницама, већ и у онима из којих су раније транспортовани најтежи пацијенти у ковид болнице. Они који се вакцинишу биће заштићени. Услов је да нису тешки хронични болесници јер се дешава да у болницама имамо и вакцинисане с тешким хроничним болестима у позним годинама. Али, 90 одсто хоспитализованих и умрлих су невакцинисани. Без обзира на узраст. Па да ли неко нормалан прави свадбу у јеку епидемије?!

Па цела Србија.

– Да ли је нормално правити свадбу ако ће с ње 20-30 одсто људи да оде у болницу, да умре младожења, а и то се дешавало, да умре младин отац?! То није нормално! И баш зато од почетка причам да у кризном штабу морају да буду и психолози, социолози, комуниколози. Људи морају да схвате да вирус не бира.

Често нам умиру и труднице и породиље.

– У пандемији свињског грипа нам је умрло 10 трудница и породиља. И тада је било антиваксера. Зашто би баш сад неко променио однос према вакцинацији када није досад?

– Имамо 53,4 одсто пунолетних вакцинисаних. Миноран је број вакцинисане деце старије од 12 година. Четири су разлога што нам не иде добро. Држава, која је направила три болнице, обезбедила опрему, лекове и вакцине, није успела да обезбеди контролу спровођења мера и, што је најважније, оштро кажњавање њиховог неспровођења. Други разлог је страховита политизација, различити идеолошки фактори злоупотребљавају пандемију за неке поене. Уместо националног јединства, имамо политикантство. Трећи проблем је индивидуални. Да ли је могућа толика себичност и недостатак емпатије? Млади, који знају да су заражени, иду код својих бака и дека, родитеља. Праве се свадбе, прославе, па чак и за полазак детета у школу, моје колеге праве симпозијуме… Баханалије у јеку страховитог таласа! И четврто – медији у којима су свакодневно познати антиваксери. На телевизијама су и силне рекламе за разне певаљке и старлете, а колико их је за вакцинацију? Где су?

А где сте ви из кризног штаба? Где су ваша одговорност и одговорност државе?

– Не могу ја да будем одговоран, ја не одлучујем, као ни медицински део кризног штаба. Уосталом, кризни штаб је саветодавни орган, сваку одлуку доноси Влада Србије.

Онда својим именом и стручношћу дајете легитимитет одлукама против којих сте. Тражите ковид пропуснице, обавезну вакцинацију неких категорија, скраћивање рада кафића… и ништа.

– Па ми смо се јасно оградили од одлука кризног штаба. Чак је и премијерка прочитала да смо се ми изјаснили другачије.

Па која је сврха вашег постојања у кризном штабу?

– Ми смо неко ко предложи како треба, а зна се ко одлучује. Али никада не бежим с бојног поља, па нећу ни сада. За 44 године каријере прошао сам све епидемије, решио масу њих, добијао признања СЗО.

Пошто смо на бојном пољу, гинемо ли сви? Има ли краја четвртом таласу?

– Уобичајена је изрека епидемиолога: док год постоји горући материјал – гори. А горући материјал су невакцинисани. Овај талас ће веома дуго трајати јер је 45-50 одсто невакцинисане популације. Али, ако је памети и разума, спасићемо се. За три месеца можемо да извакцинишемо велики број људи и изађемо из овог проблема. Данска, Шведска, Норвешка и Португал имају 80-85 одсто вакцинисаних, скинули су маске, потпуно су слободни. А кад смо ми почели вакцинацију ниједна од ових земља није имала ни вакцину.

Гледајући тих 85 одсто нама је скидање маски немогућа мисија.

– Овога тренутка то делује као немогућа мисија. Али ако нађемо национални консензус у овом рату против вируса, барем да достигнемо тих 80 одсто у наредним месецима, онда ћемо можда моћи чак и да скинемо маске.

Значи нема нових мера, нема ускоро ни седнице кризног штаба?

– Не могу то да одговорим уместо оних који га сазивају. Али знајте да ниједна мера није укинута. Од маске и дистанце, преко мера за улазак у Србију, па до оних за угоститељске објекте, тржне центре. Али шта ради комунална милиција?! Инспекција? Део комуналне милиције није ни вакцинисан.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс