Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СЕ ХИТНО ОГЛАСИО: У великом смо проблему, неће бити лако!

Председник Србије Александар Вучић отворио је у Хали 1 на Београдском сајму 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер 2021“, а након тога одговарао је на питања новинара

Председник је, одговарајући на питања новинара, рекао да Србија мора да иде у корак са светом и да јача своју војску.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је коментарисао и оптужбе Вјосе Османи.

– Они који коментаришу мисле да не морају ништа да раде, да је довољно три пута да Твитну и да је то довољно. Ми никога не обањујемо и никога не варамо, нисмо чак ни овај самит искористили за прљаву кампању, већ за промоцију Београда и Србије. За промоцију територијалног интегритета и суверенитета државе, јер су Несврстани зато и основани. Они који мисле да је довољно да нам држе филозофска предавања, нека погледају колико се Србија променила – рекао је Вучић.

О енергетској кризи у свету

– У великом смо проблему сви колико год сви почели да укључују нуклеарке и да прелазе на угаљ, опет неће бити лако и не видим излаз из овога. Наставићемо да улажемо у нове изворе енергије, али и у фосилна горива. Нафту и гас ћемо да имамо, али проналазимо и нове начине.

Новинар Н1 поставио је три питања на која је председник дао опширан одговор.

Зашто је Сајам наоружања у исто време кад и Самит несврстаних?

– Веома је важно да промовишемо оно што имамо. Мислим да је случајно, али бих волео да је намерно истовремено одржан и Самит несврстаних и Сајам наоружања. То би значило да водимо одговорну политику. Волео бих да се обратим и људима из Крушика, које је бивши режим уништио. Људи у Крушику добиће своје здравствене доприносе и све ће им бити уплаћено. У складу са тим, срећан сам свим што је виђено на Сајму наоружања, потписали смо више уговора и меморандума са неколико земаља. Наша наменска индустрија мора да ради и мора да постоји – објаснио је председник.

Зашто су чланови Председништва СНС на седницу дошли службеним аутомобилима?

– Што се тиче службених аутомобила, у праву сте, слажем се са вама, они ће рећи да је нормално да их користе по Београду, али то смеју само штићена лица, а није било можда двоје или троје таквих на седници СНС. За мене је срамота кад неко потроши 619 динара, а не 619 милиона евра.

Новинар Н1 питао је о Јовањици и о полиграфском тестирању.

– А одакле вама да је мој брат на било који начин учествовао у афери Јовањица. 6357 пута сте поновили ту информацију за последњих годину дана, а никада нисте рекли ни извините због тога. А сад имате и судску пресуду која говори да није истина. Нико није рекао да тај човек неће да одговара за Јовањицу. Ваљда има право да одговара као и сви други, да се одржи судски процес. Како то да ви који се данас залажете за легализацију марихуане, сада коментаришете на тај начин Јовањицу. Што се полиграфа тиче, изаберите полиграфисту којег год хоћете, ја сам спреман. Ви да будете присутни, ви да постављате питања, да одређујете питања, све. Ја сам спреман. Што се Јовањице тиче, то је посао на надлежним органима. Мени је важно да је правоснажном пресудом одлучено да сте ви обмањивали јавност. А шта би са тим да Андреј није показивао личну карту када су га тукли. То сте ви тврдили данима. Као и прича о томе како неко има наногницу, а даје интервју. А када сте ви хтели Обрадовићу да дате Пулицерову награду док је имао наногницу – питао је Вучић.

Да ли нас ЕУ критикује због набавке оружја из Русије и Кине?

– То је одлука суверене државе. Шта ће нам држава ако ће неко други да одлучује одакле ми набављамо оружје? Моја политика је да не слушамо никог другог, већ потребе нашег народа. Ми сарађујемо са свима, али пре свега самостално доносимо одлуке. Ако ме неко критикује, хвала им на томе. Србија ће наставити да се понаша као самостална и слободарска земља. Ја сам срећан што не служимо ником другом већ само свом народу.

Новинарка News Max Adria питала је да ли је добро што се овај самит одржава у тренутку када трају напади на Небојшу Стефановића.

– Наше ствари о чему ми имамо да говоримо нисмо причали ни са ким од странаца који су у земљи. Небојша као министар одбране веома добро ради свој посао, ја сам случајно и врховни командант оружаних снага РС и нисам имао никакву примедбу на његов рад. Све што сам имао да му кажем, рекао сам му пре годину дана. Што се тиче напада, погледајте како то изгледа. Укупно на политичкој сцени Србије, негативних објава о мени имао 61 одсто, а 39 одсто укупно о свим другим политичарима. Јел верујете? То вам је резултат за прошлу недељу. Само да имате то у виду. Толико о диктатури у Србији и о томе ко је жртва тих напада. Немојте да бринете о Небојши Стефановићу, ми наше унутрашње ствари решавамо унутар странке, а државна питања решавају државни органи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс