Србија

СТРАВИЧНО УПОЗОРЕЊЕ! Лекар открио све: „Будите спремни да сахрањујете децу пошто сте хтели свадбе и забаве“

Људи, уразумите се, баталите свадбе, славља и вакцинишите се јер ћемо почети и децу да сахрањујемо, наглашавају стручњаци после вести да се троје деце, међу којима и беба од свега пет месеци, на респиратору бори за живот

Проф. др Владислав Вукомановић са Института за мајку и дете, где су та деца интубирана, рекао је да су она животно угрожена, као и да сада деца имају тежак облик болести, за разлику од пре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Момак од 17 година је гојазан, девојчица од 16 година без неких коморбидитета и ту је петомесечно одојче. Сви троје имају тешку упалу плућа, а једно упалу срчаног мишића и срчане кесе – значи разнолике и веома тешке акутне манифестације ове болести – рекао је др Вукомановићи додао:

– Алармантно је што деца сада испољавају веома, веома тежак облик болести. Размишљање „моје дете сигурно неће да се зарази“ није добар начин размишљања. Прво, родитељи, вакцинишите се сви, а одобрена је и вакцинација деце од 12 до 18 година, посебно за угрожене групе болесника, код којих болест може да буде тешка.

Епидемиолог др Радмило Петровић навео је да, нажалост, долази време да и деца умиру и да их сахрањујемо, а све је могло бити другачије, тим пре што смо знали шта нас чека.

– Мере не спроводимо, вакцинација не иде, а требало ју је појачати још летос, кад је било затишје. Вирус је толико проширен да је сад слаба вајда од икаквих мера у целој је популацији. А и народ не слуша, воли да се весели, па су ту свадбе и прославе од по 200-300 људи, па ћемо после њих и децу да сахрањујемо. Месецима причам да и деца треба да се вакцинишу, ковид може озбиљно да погоди свако дете, а посебно гојазну и ону с хроничним болестима, попут дијабетеса, астме… И уместо да се сви понашају одговорно, да се вакцинишу и вакцинишу децу, као и да поштују мере, дошли смо до тога да имамо и децу на респиратору. А знамо да огромна већина пацијената не преживи респиратор – казао је за Курир др Петровић и додао да бар свадбе могу да се одлажу, а сахране, које то не могу, морају да буду уз ношење маски и опело на отвореном.

На све то иде сезона слава, па моли људе да их проведу у кругу породице, да се не прави још већа несрећа:

– Ми смо у пику таласа, који се неће смирити најмање неколико недеља, а можда и неколико месеци. Ситуација је изузетно лоша. И сам др Предраг Кон је рекао да нам вероватно умире два и по пута више људи него што је то званично. А сада ће почети и деца.

Да под хитно морају да се предузму конкретне мере и за њима казне, истиче педијатар др Томислав Стевановић.

– Људе баш брига, иду на весеља, утакмице, мисле да им нико ништа не може. Постали су неосетљиви и на смрт и драме читавих породица које гледамо свакодневно, умиру родитељи, деца остају сама, умиру труднице, породиље…. И ништа се не мења. Па сад кад почну да сахрањују и сопствену децу, можда промене мишљење! Дошли смо дотле да су нам и деца на респиратору – огорчен је др Стевановић.

Истакао је и да је овакав драматичан развој ситуације био очекиван:

– Имате бројне докторе антиваксере који агресивно агитују против вакцинације, нико не поштује мере, нико их не пооштрава и нико не кажњава. А вакцинација је потпуно стала, уместо да уведу обавезну за здравствене раднике, војску, полицију и све оне који су у контакту с много људи, као и ковид пропуснице, колико год биле неефикасне. И све је то резултирало наставком драме и спуштањем тешких облика и компликација на децу. И, нажалост, дошло је време да сахрањујемо и децу.

Озбиљне упале плућа

Др Оливера Остојић, начелница Дечје болнице у КБЦ „Драгиша Мишовић“, казала је да имају 25 пацијената, а најмлађи је беба од 18 дана, коју је мајка заразила.

– Деца овде имају озбиљне упале плућа, знатно су теже клиничке слике него раније. Сви осим беба, које су мале па морају да буду хоспитализоване, имају упале плућа. Једини спас нам је вакцинација родитеља мање деце, као и деце старије од 12 година – истакла је др Остојић.

Запањујућа је, додао је др Стевановић, неосетљивост антиваксера на смртне исходе.

– Кажу да је смртност деце нула кома нешто и да зато не морају да се вакцинишу. Па не можеш у процентима да мериш код деце, трудница, породиља! Од ковида не сме да умре ниједно дете, ниједна трудница, породиља! Није то исто као да имају малигнитет – истакао је др Стевановић и додао да приде ковид и код асимптоматске деце оставља последице на срце и бубреге.

Корона јој појела плућа, надовезала се на мононуклеозу

Девојчица од 16 година, која је на респиратору у Институту за мајку и дете, ученица је треће године средње школе из Ужица, потврдила нам је прим. др мр. сц. Дара Савић Божовић, начелница педијатрије у ужичкој болници, која је тинејџерку послала на даље лечење у Београд.

– Она је почетком септембра имала упалу грла, била је негативна на ковид, лечена антибиотицима. Добила је потом инфективну мононуклеозу, која јој је потпуно оборила имунитет и на организам који није имао чиме да се брани дошао је ковид, потврђен и тестом. Уследила је обострана упала плућа, смештена је код нас, била је стабилна, на кисеоничкој потпори, са стабилном сатурацијом. Ноћ пред одлазак на Институт нагло јој је пала сатурација, био је то почетак цитокинске олује, скенер је показао масивнију упалу плућа – рекла је др Савић Божовић.

У Институту је била у почетку стабилно, на одељењу пулмологије.

– Слала ми је и поруке. Она је једно предивно, предобро дете, увек весела, прави анђео. И после три-четири дана дошло је до још једног наглог погоршања, морали су да је прикључе на респиратор. Корона јој је појела плућа – плакала је докторка док нам је причала.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Srbijadanas.com