Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО: „Имам обећање да ће плата ићи на 100.000“ Ево шта нас чека!

Бор — Кинеска компанија Зиђин, већински власник некадашњег РТБ Бор, отворила је данас у том граду нови рудник бакра и злата Чукару Пеки.

Почетак рада рудника су притиском на тастер озваничили председник Србије Александар Вучић, директор за пословање у иностранству Зиђина Ћију Гуоџу и амбасадорка Кине у Србији Чен Бо. Свечаност се одржава у оквиру комплекса Флотације рудника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пре три године велики пријатељ Србије Си Ђинпинг изнео је визионарске речи и ми смо поносни на наше односе с Кином. Није лако увек представљати малу земљу која покушава да буде независна и суверена, јер увек имате оне којима ће интересе неких других да буду пречи. Без обзира на то, заједнички смо са нашим кинеским партнерима увек успевали да савладамо тешкоће“, казао је Вучић.

Два од три највећа извозника у Србији долазе из Кине, напоменуо је.

„2018. године просечна плата у РТБ Бору је била 68.000 динара, данас је 98.200, а имам обећање од Зиђина да ће плата ићи на 100.000“ најавио је.

Плата у Бору данас износи 647 евра, а била је 428 евра.

„Зарада је порасла у Бору за 55 одсто за само неколико година, и даље ће да расте. Томе је највише допринео Зиђин“, оценио је Вучић

Подсетио је и да је квадратни метар у том крају раније просечно коштао око 300, а данас око 480 евра.

Говорио је такође о нечему што је више пута речено – да ће се, отварањем овог рудника, Србија која је сада пети произвођач бакра у Европи позиционирати на друго место.

„Колико је то значајно говори и податак да се бакар продаје сад за преко 10.000 долара по тони“, нагласио је.

Овде ћемо имати много злата, каже.

„То значи да ће Народна банка Србије моћи да увећава своје резерве“, наводи.

Председник Србије рекао је током обиласка да је отварање тог рудника изузетно важно за Бор и цео исток Србије.

„Величанствено изгледа, а за тако кратко време је урађено, нисам сањао…“, поручио је Вучић амбасадорки НР Кине Чен Бо.

Истакао је да је посао завршен за мање од три године.

Након званичног отварања рудника Чукару Пеки обишао је погоне за обраду руде и приметио да је реч о насавременијим машинама и да постројења раде по високим еколошким стандардима. Упитао је запослене каква им је опрема у руднику, на шта је добио одговор да је одлична и да је све аутоматизовано.

„Да нисмо ово урадили, где би нам спаса било?“, казао је председник.

Он је истакао током разговора са пословодством новог рудника да је српски рудник и да му је драго што је то Зиђин, који је први или други највећи извозник у Србији.

„Видите колико заостајемо по питању модерних технологија и производње савремених машина. Као да смо пропустили једну целу индустријску револуцију, али сада имамо од кога да учимо“, рекао је Вучић амбасдорки Кине Чен Бо.

Такође, разговарао је са радницима, питао их колико је тежак посао, одакле су и сазнао највише њих живи у Бору и Зајечару.

Како је рекао, не би нам сада било спаса да нисмо решили питање РТБ-а Бор који је преузео Зиђин и да сада није отворен нови рудник.

„Ово је огромна ствар за Бор и цео исток Србију“, додао је Вучић и истакао да ће Зиђин повећавати број запослених у том руднику.

Председник је обишао контролну собу, одакле се покреће и прати целокупна производња.

Нови рудник бакра и злата код Бора у који је компанија Зиђин уложила 474 милиона долара ће бити први зелени рудник у Србији, што подразумева коришћење модерне технологије приликом ископавања руда и највише стандарде у области заштите животне средине.

Како су из компаније Зиђин мајнинг рекли раније за Б92.нет, предвиђени капацитет производње овог рудника је 3,3 милиона тона годишње. Будући да је у питању први одрживи рудник, то значи да ће користити најновије технологије у рударству, те да ће бити у највећој мери дигитализован. А како ће овај рудник изгледати и колики ће му бити животни век, погледајте у посебном тексту.

Лежиште Чукару Пеки горња зона је једно од најбогатијих налазишта руде бакра и злата у свету. Планирана производња руде бакра и злата у горњој зони је 3,3 милиона тона годишње, односно 10.000 тона прерађеног концетрата дневно.

Очекује се да ће у руднику бити запослено више од 1.200 радника.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Б92