Свет

КИНЕЗИ ПОБЕСНЕЛИ: „Хитно исправите своју грешку“

Тајван је отворио „де факто“ амбасаду у Литванији, усред сукоба са кинеским властима.

Кина изражава оштро неодобравање у вези било какве такве акције која би могла да потврди независност те острвске државе у источној Кини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Упркос таквим ставовима, Тајван је саопштио да је у четвртак званично отворио своју дипломатску канцеларију у Литванији.

У међувремену, земља је још у јулу објавила да дозвољава Тајвану да отвори канцеларију упркос снажној дипломатској кампањи Пекинга који се томе успротивио.

Званични Пекинг је бурно реаговао, повукли су свог амбасадора у Литванији и захтевали да и литвански амбасадор напусти Кину.

Друге тајванске канцеларије у Европи и Сједињеним Државама користе само име главног града Тајпеја, избегавајући спомињање имена острва око којег се води територијални спор.

Кина је последњих година појачала напоре да избегне интеракцију других земаља са Тајваном, а тренутно само 15 земаља има дипломатске односе са њима.

Стога су у Кини бесни због потеза Литваније, пише The Guardian.

„Захтевамо да власти у Литванији хитно исправе своју погрешну одлуку“, саопштило је кинеско Министарство спољних послова.

Пекинг је такође бесан због одлуке Литваније да отвори своје дипломатско представништво на Тајвану, иако се још не зна тачно када ће се то догодити.

Тајванско министарство спољних послова саопштило је да ће отварање канцеларије отворити ново и обећавајуће поглавље у односима са Литванијом.

Истичу да постоји велики потенцијал за сарадњу у области технолошке индустрије.

Кина, пак, сматра да се ради о грубом мешању у унутрашње ствари, а из тамошњег министарства кажу да је Литванија одговорна за све могуће последице.

Из Тајвана су поручили да ће дипломатску мисију у Литванији предводити Ерик Хуанг, актуелни представник Тајпеја у дипломатској мисији.

„Срећан сам што имам прилику да будем промотер добрих односа између Тајвана и Литваније“, рекао је Хуанг, рекавши да је од велике важности да се назив Тајван користи у називу дипломатског представништва.

Он је додао да улога његове канцеларије није да инсистира на геополитичким питањима, већ да промовише одрживо партнерство између две земље.

Гардијан истиче да је отварање представништва у Виљнусу знак да балтичке и централноевропске земље раде на чвршћим односима са Тајваном, ма колико он био љут на Кину.

Тако се прошлог месеца тајванска делегација топло обратила Словачкој, Чешкој и Литванији, упркос љутњи Пекинга, а САД су понудиле подршку Литванији у њеним напорима да обезбеди дипломатске односе са Тајваном.

Лист подсећа да многе земље имају своје „де факто амбасаде“ на Тајвану, попут Велике Британије, Аустралије и САД.

 

 

 

 

 

 

Извор: Јутарњи лист