Србија

НАСТАО ХАОС У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! Шеклер: Зашто нико не каже ово о новом соју? Кон: Још увек су релативно мали бројеви

Др Миланко Шеклер бесан због дизања тензије новим сојем корона вируса, ево шта каже!

Цео свет је узнемирила вест да је у Јужној Африци откривен нови сој корона вируса, који је врло брзо проглашен забрињавајућим и добио је назив омикрон. Светски медији о њему пишу као о најопаснијем соју до сада јер има највише мутација, а ево шта су о томе рекли наши стручњаци у Јутарњем програму на ТВ Прва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кад се извуку речи које намерно привлаче пажњу, онда се добије овако нешто. Мислим да је то јасно упозорење да се то не сме игнорисати. Једанаестог новембра је откривен сој, релативно брзо је добио назив забрињавајућа варијанта, што показује да он има неки прилично озбиљан потенцијал, али то су још увек релативно мали бројеви. Види се способност тог преношења, то је тренутно Јужноафричка Република и шест држава около које су највише помињане, а ово около је све неки импорт у земље Европе и Израел – рекао је епидемиолог др Предраг Кон.

Вирусолог из Ветеринарског специјалистичког института Краљево др Миланко Шеклер био много оштрији, те је истакао да му ужасно сметају називи попут франкенштај соја или супермутанта.

То што ви кажете звучи грозно, али то није чињеница – то ‘франкенштајн’, супермутант, такви изрази, за мене је то крајње, нећу да кажем непрофесионално. Ако Светска здравствена организација (СЗО) која се бави класификацијом каже да нема довољно података, да је свега 100 вируса секвенцирано цео геном, да има доста мутација, али да ми у овом тренутку не можемо да знамо како ће те мутације да утичу на понашање вируса, зашто то нико не пренесе него је свима интересантно супермутант и франкенштајн? – упитао је.

– СЗО упозорава да су потребне недеље да се виде особине овог вируса, из Јужноафричке Ребублике кажу да нема информација да је већа смртност, да су промењене клиничке слике, имамо податке да има доста асимптоматских случајева, па што то неко не пренесе? Била је алфа, бета, гама, делта, му, бразилски сој… Хоћете да вас подсећам колико је сојева прошло за ова 21 месец? И сваки пут када се појави ново слово, иста ствар, креће драма, супермутант, индијски дупли мутант, немојте, људи, нема потребе за тим, сачекајте месечак дана да се обаве испитивања. У овом тренутку не постоји геније који може да каже да ли је овај вирус променио особине у смислу веће патогености, преносивости, теже клиничке слике, избегавања имуног одговора. Не постоји ниједан који може то да каже, а да то поткрепи чињеницама. Те чињенице морају да се чекају, а не може три недеље да се прича франкенштајн, супермутант, сви ћемо да умремо – љутито је говорио др Шеклер, па наставио:

– Ова сој је пре месец дана био у групи интересантних, сада је пребачен у забринавајуће, али није само један, има четири комада, али ти остали вас не занимају! И алфа, бета, ламбда су били узнемирујући, и делта, па делта плус, ‘јао, сад се променила делта’, сачекајте, је л’ можете мало да сачекате да дођу подаци на сто?“

Др Шеклер је на крају поручио свима да је најбољи начин да се заштите – вакцинација.

– Моја порука је најбоља борба против омикрона је – вакцинишите се. Немојте да размишљате о омикрону, вакцинишите се доступним вакцинама, немојте да испадне да користимо омикрон да дижемо тензију, па да људи који су се двоумили да ли да се вакцинишу сада кажу ’па видиш да ништа не вреди’, то није тачно.

И др Предраг Кон сагласан је са вирусологом да се диже тензија иако се још увек не знају чињенице.

– Рационално је да су ово мали бројеви, ово не може да се упореди са бројевима делта вируса који је захватио цео свет. Треба нам једно три-четири недеље да видимо стварно како се тај вирус понаша, колико је имунитет од вакцине или природан довољан, да ли су те мутације добре или лоше, ни то се не зна.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс

Ознаке