Србија

НИЈЕ ДОБРО! Почела затварања због ковида; „Време је да се предузме нешто“

Европа је глобални епицентар пандемије коронавируса, с обзиром да је број случајева заразе у многим земљама на рекордном нивоу.

А са повећањем инфекција, упркос скоро двогодишњи рестрикцијама, здравствена криза чини да се грађани окрећу против грађана – вакцинисани против невакцинисаних.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Владе су очајне да заштите преоптерећене системе за здравствену заштиту и уводе оправила која ограничавају избор за невакцинисане у нади да ће то подстаћи повећање стопе вакцинација.

Аустрија је у петак отишла корак даље и прогласила вакцине обавезним од 1. фебруара 2022.

„Дуго, вероватно предуго, моји сарадници и ја веровали смо да мора бити могуће да се људи у Аустрији убеде да се добровољно вакцинишу“, рекао је аутрисјки канцелар Александер Шаленберг.

Најновији потез описао је као „једини начин да се изађе из зачараног круга вирусних таласа и заувек прекину дискусије“.

И док је Аустрија за сада једина земља Европске уније која је вакцине учинила обавезним, све више влада врши притисак на грађане да се вакцинишу.

Од понедељка, Словачка неће дозволити људима који нису вакцинисани да улазе у тржне центре и друге продавнице, изузев оних са основним животним намирницама. Невакцинисанима такође неће бити дозвољен приступ било којем јавном догађају или скупу и мораће да се подвргну тестирањуа на ковид два пута недељно само да би могли да иду на посао.

„Срећан Божић не значи Божић без ковида 19“, упозорио је премијер Едуард Хегер.

„Да би се то догодило, Словачка ће морати да има поптуно другачију стопу вакцинисаних“.

Новоуведене мере Хегер је назвао „затварањем за невакцинисане“.

У Словачкој је од укупно пет и пом илиона људи, поптуно вакцинисано тек 45,3 одсто, а у уторак су пријавили рекордних 8.342 случаја заразе.

Међутим, не испаштају само земље централне и источне Европе. Богате нације на западу такође су тешко погођене и поново уводе рестрикције свопјим грађанима.

„Заиста је, апсолутно, време да се предузме акција“, рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел у четвртак. С обзиром да је у тој земљи стопа вакцинисаних 67,5 одсто, нација разматра увођење обавезних вакцина за запослене у здравству.

Невакцинисани су на мети и у Грчкој. Премијер Киријакос Мицотакис објавио је низ нових рестриктивних мера у четвртак, према којима је невакцинисанима забрањено да улазе у барове, ресторане, биоскопе, позоришта, музеје и теретане, чак иако су имали негативан тест на ковид.

„То је непосредни чин заштите и, наравно, индиректна порука људима да се вакцинишу“, рекао је Мицотакис.

Рестрикције изазивају бес код многих, као што је Клер Дејли, ирска политичарка, која служи као посланица Европског парламента у одбору за грађанске слободе и правду.

Биргите Шумакерс, лекарка опште праксе и професорка на Левен универзитету у Белгији каже да се тренутна ситуација претворила у борбу међу људима.

Она примећује политичке конфликте подстакнуте људима који намерно шире теорије завере, али и интензивно људске приче.

Све већи број заражених и мере да се спречи ширење пандемије чини се да ће довести до тога да другу годину заредом празнична сезона у Европи протекне без много радости.

 

 

 

 

 

 

Извор: Глас Америке