Србија

ОГЛАСИО СЕ МИНИСТАР МАЛИ: „Повећање следи већ од 1. јануара“

НАЈНОВИЈА економска прогноза Европске Комисије, у којој се предвиђа раст БДП-а Србије за 6,7 одсто за 2021. годину, још једна је потврда добре економске политике коју наша земља води, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Ово је још једна потврда добре економске политике коју водимо. Комисија је подигла прогнозу нашег раста БДП-а, ми о томе говоримо већ месецима уназад – рекао је Мали.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према његовим речима, то је сада потврда да о томе не говори само председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић и министар финансија, већ и Међународни монетарни фонд, Светска банка, а сада и Европска комисија.

– Све оно што смо урадили последњих 18 месеци, као што је 8 милијарди евра које смо издвојили за подршку грађанима и привреди, даје резултате. Ако погледате пад нашег БДП-а прошле године од -0,9 одсто, а ове године да ће бити изнад 7 одсто раст, и то у доба кризе јасно вам је да је то резулатат добре економске политике. Ми ћемо бити по стопи раста БДП-а први, други или трећи у Европи – истакао је Мали.

Он је указао да, што је већи БДП, то значи да више имамо радних места, километара нових путева, више новца у буџету, па можемо да повећамо плате и пензије.

То повећање следи већ од 1. јануара наредне године, нагласио је министар финансија.

Европска комисија је, према Јесењој економској прогнози, предвидела раст БДП-а Србије од 6,7 одсто за 2021. годину.

У питању је значајно побољшање у односу на Пролећну прогнозу Комисије, која је за Србију предвиђала раст од 5,3 одсто за ову годину.

С најновијом прогнозом, Србија има за 2021. годину боље пројекције раста БДП у односу на Европску унију и Еврозону, за које је предвиђен раст од 5,0 процената.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг