Здравље

Ово морате знати! ПРОМЕЊЕНИ СИМПТОМИ КОРОНЕ УЗ ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ: Нису исти код вакцинисаних и код НЕВАКЦИНИСНИХ

Како се SARS-CoV-2 развија, променили су се и симптоми. Губитак мириса, на пример, некада је био један од знакова болести ковида-19, али је сада тек 9. најчешће пријављени симптом код оних који имају инфекцију (а нису вакцинисани).

Иако постоје сличности у симптомима код оних који су примили дозе вакцине и оних који нису, постоје знатне разлике које вам могу помоћи да одредите да ли треба да се тестирате, пише IFL Science.Симптоми код људи који се нису вакцинисали

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

1) Главобоља

2) Упала грла

3) Цурење из носа

4) Грозница

5) Трајни кашаљ

Отежано дисање било је 30. најчешћи пријављени симптом. Симптоми за оне који су примили једну дозу вакцине били су слични онима који нису вакцинисани.

Симптоми код људи који су примили једну дозу вакцине

1) Главобоља

2) Цурење из носа

3) Упала грла

4) Кијање

5) Трајни кашаљ

„Један од изворних показатеља упорног кашља био је међу првих пет симптома, али је још увек испод кијања и цурења из носа на лествици“, пишу аутори студије. Код оних који су примили две дозе вакцине, разлике су биле још јасније, а упорни кашаљ није био међу првих пет симптома болести.

Симптоми код људи који су примили две дозе вакцине

1) Главобоља

2) Цурење из носа

3) Кијање

4) Упала грла

5) Губитак мириса

За оне који су заразили корона вирусом након што су примили обе дозе вацкине, забележено је да симптоми трају много краће.

„Постоји неколико разлога зашто се симптоми могу мењати. Чињеница је да они који су вакцинисани имају мање тешке симптоме и да више случајева пријављују млађи људи, за које смо открили да имају и другачије, мање тешке симптоме“, кажу научници.

Иако су се симптоми незнатно променили код вакцинисаних, савет је остао исти. „Ако сте вакцинисани и почнете често да кијате без објашњења, требало би да се тестирате на ковид, поготово ако живите или радите у близини људи који су под већим ризиком од болести“, поручују.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Блиц