Свет

Следи хаос! КИНЕЗИ УПОЗОРИЛИ АМЕРИКУ, ЗБРИСАЋЕ ВАС ПУТИНОВИ ‘БОГОВИ СЕВЕРНОГ МОРА’! Ако крену 3 руска „Бореја“, у трену ће почистити…

Нуклеарне подморнице четврте генерације „Бореј“ чине Русију неприкосновеним победником у евентуалном нуклеарном сукобу са Сједињеним Државама, наводи кинески портал NetEase

Како се наводи, крајем прошле недеље, главнокомандујући Ратне морнарице Русије Николај Евменов говорио је о томе како су три стратешке нуклеарне подморнице четврте генерације „Бореј“ успеле да савладају ледени покривач дебљине најмање 1,5 метра и тако се издигну на површину. И ово је први пут у историји да су подморнице извршиле такав задатак. Према речима руског адмирала, то указује на да подморнице „Бореј“ имају све потребне могућности да се дуго скривају од потенцијалног непријатеља и да у право време нанесу нуклеарни удар великих размера.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ова изјава је одмах дала повода да се прича да Русија већ сада има правог „тихог убицу“ способног да збрише било коју земљу, укључујући и САД, са лица земље. Штавише, за ово су довољне само три подморнице.

Једна подморница класе „Бореј“ (названа по Бојеру, грчком богу северног ветра, прим.аут.) способна је да понесе 16 балистичких пројектила „Булава“ одједном. А то значи да три подморнице које се крију испод леда могу одмах да нанесу 48 изненадних нуклеарних удара на било које мете. Њихово укупно нуклеарно пуњење биће еквивалентно 30 милиона тона ТНТ-а. Поређења ради, током целог Другог светског рата потрошено је само 5 милиона тона ТНТ-а. У исто време, ниједан систем ПВО на свету није у стању да издржи ове ракете. Чак и Русија, која је произвела „Булаве“, има капацитете да пресретне само седам ових пројектила одједном.

Подморнице се лако крију испод слоја леда дебљине више од метра што значи да ни један патролни авион или противподморнички брод неће моћи да их открију. Зато Арктик одједном постаје извор најозбиљније претње САД-у и западним силама јер ниједна држава у свету данас нема подморнице способне да својим труповима разбију арктички лед – и америчке и кинеске подморнице су изузетно рањиве на рад у леденим морима.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс