Свет

СТИГЛО ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! До марта 2022. би у Европи и деловима Азије могло да умре још 700.000 људи

ДО МАРТА 2022. године би у Европи и неким деловима Азије од ковида 19 могло да умре још 700.000 људи, упозорила је данас Светска здравствена организација (СЗО).

Број умрлих већ је премашио бројку од 1,5 милиона у 53 земље које СЗО назива европским регионом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Европа се суочава са порастом броја нових ковид случајева, што је навело Аустрију да поново уведе карантин, а друге државе да размотре нове мере.

Бројне земље – укључујући Француску, Немачку и Грчку – ускоро би могле да уведу интензивнију кампању за вакцинацију, иако се у неколико држава жестоко протестује против нових мера, а у Холандији је током претходних неколико дана било и уличних нереда због поновног увођења делимичног локдауна, преноси Би-Би-Си.

Истовремено, СЗО упозорава на „висок или екстремни притисак“ којем ће до марта 2022. године бити изложена одељења интензивне неге у 49 земаља и поручује да је ковид-19 главни узрок смрти у Европи.

– На основу тренутних трендова се може предвидети да ће кумулативни број пријављених смртних случајева премашити бројку од 2,2 милиона до пролећа следеће године – саопштено је јуче из СЗО.

Број потврђених смртних случајева повезаних са корона вирусом недавно се удвостручио на скоро 4.200 дневно, а само је у Русији дневни број смртних случајева недавно премашио 1.200, истиче се у саопштењу СЗО и подсећа да су велики број невакцинисаних и преваленција делта варијанте у неким земљама били кључни фактори за пораст броја новозаражених и брже ширење вируса у Европи.

 

Извор: Новости.рс