Србија

Запад ће побеснети! ДОГОВОР ВУЧИЋА И ПУТИНА ПОРУКА ЦЕЛОМ СВЕТУ: Русија нам чува леђа!

Фото: Јутјуб

Ово је само један у низу показатеља да званична Москва нашу земљу доживљава као значајног стратешког партнера, пријатеља и братску државу којој ће помоћи кад год је неопходно, оцена је аналитичара

Цена гаса од 270 евра за хиљаду кубика коју је председник Русије Владимир Путин одобрио Србији показује да су односи две земље на много вишем нивоу од уобичајених, билатералних. Овако повољна цена гаса, какву има још једино Белорусија, доказује да Русија нашу земљу доживљава као пријатеља, сарадника, али и савезника у глобалним геополитичким дешавањима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ослонац

Према речима Живадина Јовановића, бившег шефа дипломатије СР Југославије, ово је само један у низу показатеља да Русија Србију доживљава као изузетно значајног стратешког партнера, пријатеља и братску земљу којој ће помоћи кад год је то неопходно.

– О томе сведоче и заједничка историја, потписани документи о сарадњи, али и толико примера у пракси који показују да можемо увек да рачунамо једни на друге. Да се ослонимо једни на друге – истиче Јовановић, додајући да потез председника Русије Владимира Путина шаље поруку целом свету о томе како Русија доживљава Србију.

– То је од огромног значаја за нас. Сада наши непријатељи и они који стално покушавају да нас представе као дежурне кривце за све лоше што се у региону дешавало и дешава се знају да је једна глобална, светска велесила спремна да за нас уради много. Да је спремна да нам помогне у најтежим тренуцима и да неће пустити да нас понижавају или нам намећу решења која су у њиховом интересу – наглашава Јовановић.

Јасно

Главна уредница портала Спутњик Љубинка Милинчић каже да нас је руски лидер Владимир Путин овим потезом сврстао у ред земаља које су биле део Совјетског Савеза, а од којих је најблискија остала Белорусија. Милинчић сматра и да у разговору двојице председника и на друге теме није било изненађења.

– Председник Путин је јасно ставио до знања да ће Русија штитити међународно право, споразуме и резолуције који су постигнути. Путин је потврдио да ће Русија стајати уз Србију и када су у питању две, можда и најзначајније теме за нашу земљу у питању, а то су Косово и Метохија и Република Српска – истиче Милинчић, додајући да ће коначна одлука о КиМ бити донета у Савету безбедности УН, а не у Бриселу или Вашингтону.

– У том телу Русија, али и Кина играју значајну улогу. Русија је већ спречила да се српски народ прогласи геноцидним када је Велика Британија покушала да потури некакву резолуцију која то тврди – подсећа Милинчић, подвлачећи и да ће војна сарадња две земље, упркос критикама из окружења и Брисела, остати на веома високом нивоу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс