Свет

АМЕРИКАНЦИ КАО НИКАД ДО САДА ЗАПРЕТИЛИ РУСИЈИ: Бранићемо територијални интегритет Украјине, а уследиће још нешто ЖЕСТОКО

ПОТПРЕДСЕДНИЦА САД Камала Харис изјавила је да би Русија могла да очекује санкције каквих до сада није било због ситуације у Украјини.

Потпредседница је на телевизији „Си-Би-Ес“ истакла да Сједињене Америчке Државе координишу свој став са савезницима и директно га саопштавају руским властима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Директно разговарамо са Русијом. Веома јасно стављамо до знања да Русија не треба да задире у суверенитет Украјине, да ћемо ми бранити њен територијални интегритет – одговорила је Харисова на питање да ли ће у наредних неколико недеља избити прави рат у Европи.

– Радимо са нашим савезницима… и јасно смо ставили до знања да смо спремни да применимо санкције какве раније нисте видели – додала је она.

Русија је више пута негирала оптужбе Запада и Украјине за „агресивна дејства“, наводећи да никоме не прети и нема намеру никога да напада, а да се изјаве о „руској агресији“ користе као изговор како би се више војне технике НАТО-а разместило у близини руске границе.

Министарство спољних послова Русије раније је напоменуло да су изјаве Запада о „руској агресији“ и могућности да се Кијеву помогне да се одбрани од ње смешне и опасне. При томе, Кијев и западне државе у последње време изражавају забринутост због наводног интензивирања „агресивних дејстава“ Русије у близини граница Украјине.

Портпарол руског председника Дмитриј Песков рекао је да Русија премешта трупе унутар своје територије и по сопственом нахођењу. Према његовим речима, то никоме не прети и не би требало никога да брине.

Москва и Вашингтон изражавају спремност да разговарају о обостраним забринутостима и припремају консултације у билатералним и мултилатералним форматима.

 

 

 

 

 

 

Извор: rs.sputniknews.com