Свет

Донели су одлуку! НОВЕ МЕРЕ ИПАК СТУПАЈУ НА СНАГУ, МАСКЕ ОБАВЕЗНЕ И НА ОТВОРЕНОМ, А НЕМА НИ АЛКОХОЛА!

Најновије строге мере током новогодишњих празника контролисаће чак 9.000 полицајаца, а биће забрањен и плес у затвореном простору, као и масовна окупљања уз алкохол на отвореном.

Маске се од петка опет морају носити на улицама Париза због „плиме“ варијанте омикрон која је изазвала експлозију зараза КОВИДОМ-19 у Француској, објавила је у среду полицијска управа француске престонице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мера ће важити за све особе старије од 11 година, осим за оне у возилима, на бициклама и за особе које се баве спортом.

Према саопштењу, маске ће бити обавезне на местима отвореним за јавност у Паризу, осим у Булоњској и Венсанској шуми и у ваздушним лукама Шарл де Гол, Бурже и на аеродрому Орли. Међутим, приступ терминалима неће бити могућ особама које прате путнике.

– Од петка се појачавају контроле – прецизирано је у саопштењу префектуре и истакнуто како свима онима који се оглуше о ту меру прети казна од 135 евра.

Осим маски, најављено је и затварање локала у суботу и недељу након два сата после поноћи и забрањује се плес у свим објектима отвореним за јавност.

Дискотеке које су затворене 10. децембра остају и даље затворене прве три недеље јануара.

У Паризу су на јавним просторима забрањена окупљања уз конзумацију алкохола, а око 9.000 полицајаца и војника ће пратити поштовања мера током неких концерата на отвореном.

У Француској је забележен рекордан број зараза КОВИДОМ-19 с 208.000 новозаражених у среду, након 180.000 у уторак. Како се верује, сој омикрон преузима примат над делто, па су власти изузетно забринуте.

Без КОВИД пропусница ни у превоз

Италијанска влада је због ширења заразе варијантом омикрон у среду увече одлучила да уведе пропуснице за вакцинисане или тзв. појачане здравствене пропуснице у превозу, хотелима, терасама, ресторанима, сајмовима, конференцијама, као и на базенима и у теретанама.

Те мере ће на снагу ступити 10. јануара.

Досад је за вожњу возом и авионом у Италији било довољно имати „основну“ здравствену пропусницу, која је могла да се добије вакцинацијом, али и негативним тестом. Међутим, „појачана здравствена пропусница“, како се тај документ назива у Италији, добија се само уз потпуни циклус вакцинације или након опоравка од КОВИДА-19, а тренутно је потребна за одређене професионалне категорије, попут здравственог и особља за провођење закона.

 

 

 

 

 

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Република.рс