Србија

ДОНЕЛИ СУ ОДЛУКУ? Уводи се обавезна вакцинација!

Премијер Белгије Александар де Кро најавио је да ће његова земља донети закон о обавезној вакцинацији против вируса ковид 19.

Председник белгијске владе је раније говорио како неће приморавати грађане на обавезну вакцинацију, али је у међувремену променио мишљење јер сматра да утицај мањег дела невакцинисане популације не сме да буде тако велики за здравствени систем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Де Кро је у разговору за белгијски недељник „Зондаг“ изјавио да је променио мишљење услед новонасталих околности са новим таласом пандемије проузрокованим „омикрон“ варијантом вируса ковид 19.

У Белгији је тренутно вакцину примило око 88 одсто пунолетних грађана, али Де Кро резонује да би и покривање преосталих десетак посто грађана спречило даље ширење вируса и предупредило оптерећење за државни здравствени систем.

Тренутна ситуација у Белгији се оцењује као задовољавајућа, јер су бројке новозаражених и хоспитализованих у значајном паду последњих недеља. Ипак, разлог за нелагоду представља чињеница да се „омикрон“ варијанта све више шири међу становништвом, те да на десет новозаражених у Белгији долази шесторо грађана који су покупили омикрон тип вируса.

Поред најаве обавезне вакцинације државни врх Краљевине Белгије жели да промени и актуелну политику у вези са ковид пропусницама, према којима би потврде биле признате само онима који су примиле све три дозе вакцине, док се више нигде не би пуштале особе са негативним ПЦР тестом, или потврдом о прележаној болести у претходних шест месеци.

Са премијером Белгије се слажу готово све политичке странке, чак и они опозициони представници који су раније инсистирали на слободном избору сваког грађанина да ли ће да се вакцинише, или не.
Иначе обавеза цепљења важи за све здравствене раднике у Белгији, а за оне који се оглуше о овај закон следи суспензија са посла и отказ.

 

 

Извор: Јутарњи лист/Б92