Србија

Метеоролог открио све! ЕВО КАДА СТИЖЕ ЈАЧЕ ЗАХЛАЂЕЊЕ СА СНЕГОМ: Долази антициклон из Русије

Марко Чубрило, заљубљених у метеорологију, најавио је од данас постепено, а од четвртка осетније отопљење.

Како предвиђа, за дочек 2022. године биће релативно топло и углавном суво. Вечерњи прорачуни су мало умањили количину и скратили период врло топлог времена и већ око 2.01 имају сигнал за мање захлађење. До око 7.01. би се задржало углавном суво и мало топлије од просека, а затим је могуће јаче захлађење уз падавине, а посебно после 8. јануара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Јаче отопљење се очекује у четвртак и петак када ће уз стабилно и сунчано време дневни максимуми бити од 7 до 15 степени Целзијуса, осим у местима где се магла дуже задржи. Ветар ће бити слаб, док ће јутрњи мраз такође бити редак и слаб. Почетком 2022. године поље антициклона ће се изместити мало ка средишњој Европи тако да ће преко Русије кренути још један продор врло хладног ваздуха који ће према тренутним поставкама модела само „окрзнути“ наш део региона и то посебно исток где би око 2.01. уз пролазно наоблачење и јак северозападни ветар могло бити ретких падавина – пише Чубрило.

Најављује да би око 2. јануара требало да буде и мало хладније уз дневни максимум од 2 до 7 степени Целзијуса. После овог датума би ново мање захлађење уследило око 4. јануара када би требало да буде слабих, пролазних падавина али се снег за сада очекује само преко 700 метара надморске висине (мнв).

– Тренутно око 6. јануара модели симулирају претежно суво и умерено хладно време, понегде уз дуже задржавање магле и ниских облака. Дневни максимуми би се углавном кретали од 3 до 7, а у магловитим предлелима око 1 степен Целзијуса. Наставља се сигнал који би после 8. јануара могао водити ка јачем захлађењу уз снежне падавине, док екстремно дугорочне пројекције GEFS-a (GFS ansamble низа) после половине месеца имају сигнал за јачање утицаја антициклона из области западне Русије али и јак утицај Атлантика. Оваква синоптика би и даље над Европом могла означавати “битку” између топлих и хладних утицаја. Наредни дани доносе постепено отопљење, око 31.12. би на кратко могло бити доста топло, а затим би мало захладило – написао је Чубрило и нагласио да су његова предвиђања више забаве ради него озбиљан прогностички материјал.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс