Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ! Рат бруталних размера пред вратима Европе, ако Русија нападне Украјину нигде на кугли земаљској неће бити безбедно

Ако Русија нападне Украјину, највероватније ће користити сајбер оружје и моћне алате за електронско ратовање у масовним размерама, као и прецизну муницију дугог домета, оцењује амерички Хил, наводећи да ће Украјина моћи да очекује шок и ужас који ће на својој кожи остетити и Европа, али и саме САД!

Циљ ће бити стварање „шока и страхопоштовања“, сламање одбране украјинских снага и одузимање воље за победом, оцењује Хилл позивајући се на анализе војних звнаичника. Они подсећају да су и САД ишле на ову карту када су покренуле инвазију на Ирак и рачунају да ће Руси то исто урадити у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Браниоци Украјине имају огромну територију и богато искуство у борби, акумулирано током седам година рата на истоку земље. Одмичући од руских налете и брзог опкољавања, украјинске трупе могу да жртвују територију, добијајући на времену. „Стингерима“ могу да обарају руске транспортне авионе и хеликоптере који пружају материјално-техничку подршку јединицама и подјединицама у офанзиви.

Претња те врсте украјинског отпора могла би да утиче на прорачуне Кремља о ризику. Ако копнене снаге почну да посрћу, Русија би могла да подигне улог бомбардовањем тепихом. Ову тактику је користила у Чеченији и Алепу.

Запад, као одговор на нову руску агресију, може да интензивира борбену обуку и опремање украјинских трупа, као и да уведе теже финансијске и економске санкције Русији од оних које су примењене 2014. године. Ако се ситуација у Украјини приближи катастрофалној, Сједињене Државе или њени савезници из НАТО-а могу да интервенишу тако што ће тамо распоредити своје трупе. Они могу да искористе своју ваздушну и поморску моћ да стекну ваздушну надмоћ над већим делом украјинске територије, или чак да створе „зону забрањеног лета“.

Сједињене Државе, заједно са својим савезницима, могу додатно да ојачају источни бок НАТО-а распоређивањем великих копнених и ваздушних снага, што ће додатмо створити тензије у земљама источног блока НАТО. У њима би били ојачани арсенали постављањем нових балистичких пројектила средњег домета. Пошто Русија може да користи прецизну вођену муницију дугог домета, НАТО ће вероватно морати да побољша своју ваздушно-космичку одбрану, што би могло да буде слаба тачка и што би могло да изложи источне чланице НАТО у непосредну опасност.

САД и НАТО нису дошли до консензуса по питању слања својих борбених јединица у Украјину. Разлог може бити страх да ће директно учешће у непријатељствима изазвати рат великих размера у Европи, а „Русија ће чак ризиковати да употреби нуклеарно оружје“, констатује Хил. Председник Владимир Путин је већ рекао да је Москва 2014. била спремна да стави своје нуклеарно оружје у пуну приправност, а 2018. објављен је видео на којем руска ракета на нуклеарни погон погађа Флориду.

Мало је вероватно да ће Украјинци моћи да ометају инвазију великих размера, али могу да нанесу велике губитке руским трупама и то уз помоћ герилаца који делују у позадини. Као резултат тога, Сједињене Државе, њени НАТО савезници и Украјина могу нанети директну и болну штету руским инвазионим снагама. После тога, Русија ће се много година суочити са повећаном борбеном моћи НАТО-а.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс