Србија

Ковид пропуснице 24 часа? ХИТНО СЕ ОГЛАСИО ТИОДОРОВИЋ! Струка јединственог става

Епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић каже за РТС да не треба да завара што је омикрон сој блажи од делта соја јер и он може изазвати компликације код особа са слабим имунитетом и хроничним болестима.

Бранислав Тиодоровић је, говорећи у Дневнику РТС-а, рекао да досадашња научна сазнања о омикрон соју говоре да је то, по симптоматологији и последицама, ипак блажи сој.

„То не треба да завара јер и он може дати компликације код особа са слабим имунитетом или хроничним болестима. Можемо очекивати да ће бити проблем за клиничаре због диференцирања дијагнозе, јер може имати темптературе али и не, и да личи на прехладу. Имаћемо велики број заражених, као у Британији и САД, где доминира у три-четрвртине броја новозаражених. У кратком период ћемо имати велики удар на хоспитале“, навео је епидемиолог.

За уторак је најављена седница Кризног штаба, а Тиодоровић, који је члан штаба, каже да је струка јединственог става да се морају применити рестриктивније мере и да ковид пропуснице трају 24 сата.

„Међутим, будимо реални, у економском и политичком амбијенту у ком се налазимо и са тим како се понашамо, у смислу са тим јавним наступима, да ли је исправно примењивати рестриктивне мере само према угоститељским објектима. И да ли смо свесни да смо део Европе, опкољени смо са свих страна овим вирусом. Сигурно смо овај вирус имали и раније од дијагностике“, сматра епидемиолог.

Указује да постојеће мере – ношење маске, растојање, прање руку – никада нису укинуте ни у Србији ни у свету.

„Мораћемо се трудити да препоручујемо да сви који буду у затвореном простору али и на трговима, да и те особе користе маске јер ће бити у великој гужви, то је важна превентива. Ово је тренутак, пошто је мирнија ситуација, за вакцинацију, то је једини излаз“, наводи Тиодоровић.

Каже да смо током ове две године епидемије створили једну здравствену културу.

„Људи кад виде да имају проблем, оду да се тестирају. Или ако су били у контакту са неким или чули да је неко оболео“, сматра Тиодоровић.

Сумирајући 2021. годину, другу годину епидемије коронавируса, Тиодоровић каже да је трагично да смо изгубили труднице, много грађана, здравствене раднике, научнике, културне и уметничке раднике.

„То је страшан ударац. Позитивно јер што смо у старачким домовима имали мирнију ситуацију него претходне године, вакцинација је била око 90 одсто. У кратком периоду смо направили три ковид болнице које су дале свој ефекат. Почели смо са вакинацијом међу првима у свету, а онда смо испунили дах. Да смо достигли обухват на 80 одсто током лета, били би много мирнија ситуација“, наводи Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

децембар 2021.
П У С Ч П С Н
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031