Србија

Језиво упозорење: У СРБИЈИ МОГУЋА ПОЈАВА ЕБОЛЕ И МАЛАРИЈЕ! Ево шта се дешава!

Климатолог Владимир Ђурђевић упозорио је да би у Србији, због климатских промена, у блиској будућности могли да се појаве случајеви аутохтоне маларије и других тропских болести и грознице

Поларни медведи могли би да буду готово истребљени до краја века уколико људи нешто не предузму поводом климатских промена, упозоравају научници. Они истичу да је живот поларних медведа већ сведен на преживљавање због тога што се лед на Арктичком мору топи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лед у том делу света се топи великом брзином. Од када је 70-их уведено сателитско праћење, на сваких 10 година количина леда који се задржава дуже од годину дана смањи се за 13 одсто. О глобалним утицајима оваквих дешавања на људске животе, биљни и животињски свет, али и појаву нових болести, за Магазин на Првом Радио-Београда 1 говорио је климатолог Владимир Ђурђевић.

Оно на шта упозоравају стручњаци, а истиче климатолог Владимир Ђурђевић, јесте промена станишта многих животиња, нарочито инсеката, што је последица глобалног отопљавања.

Тражећи средину која им више одговара, због све виших температура у њиховим природним стаништима, комарци и други инсекти последњих година настањују многе делове света у којима их раније није било.

– У наредним деценијама можемо говорити и о нашој, аутохтоној маларији, не само увезеној, коју смо добили у тропским крајевима, већ и оној која је настала у нашој средини. Будућност, дакле, због померања климатских зона и тиме узрокованих миграција животиња, може донети потпуно нове болести за поједине крајеве – наводи Ђурђевић.

Опасност постоји и од хеморалгичких грозница које су заправо импортовани случајеви. Ту су ебола, ласа грозница, марбо и жута грозница. Све су то неке реалне опасности и у нашој земљи, а и због великог броја путовања у тропске, односно суптропске крајеве.

И мада су поменути поларни медведи постали „огледало за ружно лице климатских промена“, како каже др Петер Молнар са Универзитета у Торонту, климатолог сматра да још увек нисмо прешли „црвену линију“, и да, уколико се у начелу сви кључни договори досадашњих климатских споразума буду поштовали, нећемо прећи договорен лимит повећања температура.

– То би омогућило да се климатске промене успоре и да тај процес буде прихватљив за живот на планети – закључио је Ђурђевић.

 

 

 

 

 

 

Извор: ртс.рс