Србија

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ЗА СРБИЈУ! 300.000 иде и шири вирус

Београд — Србија је јуче оборила рекорд у броју новооболелих од ковида 19, а епидемиолози најављују још веће заражавање у наредном периоду.

Примаријус др Радмило Петровић, епидемиолог, каже да ће до краја марта, омикрон сојем, који има највише мутација до сада па пробија и поствакцинални и природно стечен имунитет, бити инфицирано 70 одсто популације.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Број стварно инфицираних короном сигурно је три, а можда и четири пута већи од оног који се званично евидентира на основу лабораторијских анализа. То значи да је у Србији, за последњих седам дана, од када имамо петоцифрен број потврђених инфекција на дневном нивоу, заражено између 250.000 и 300.000 људи, а огромна већина се „не види у систему евиденција“.

„Од тог броја детектоваћемо само мањину, а остали ће шетати и ширити вирус јер ће имати потпуно асимптоматску инфекцију. Заражени омикроном, у принципу, имају лакше симптоме од оних које је изазивала делта варијанта вируса, и сигуран сам да већина уопште не тражи лекарску помоћ. Зато и кажем да је број инфицираних три или четири пута већи него што се региструје. У ситуацији када имамо масовно инфицирање, и лакшу клиничку слику, више налик прехлади, мени је разумљиво што се људи одлучују да не стају у редове испред ковид-амбуланти“, изјавио је др Петровић.

Он каже да ће број новоинфицираних бити у константном порасту највероватније још две седмице, да би се онда крива заравнила на максимуму који достигне, а потом, у другој половини фебруара, почела да се спушта, пишу Новости.

„Овај талас је експлозивнији од претходна четири, нагло је почео, брже ће да се зарази велики део популације, али трајаће краће него ранији. Да ли ће бити и следећег пандемијског таласа, то нико не зна. Ово је вирус изненађења, и кад год помислимо да ће бити боље, буде горе. Свакако треба давати и четврту дозу вакцине, јер антиковид-цепива која имамо на располагању нису толико потентна да стварају дуготрајан имунитет“, каже др Петровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс