Србија

Нови детаљи! „ЗБОГ ЧЕГА ЈЕ ТРЧАО, ТО ЗНАЈУ ЊЕГОВИ ПРИЈАТЕЉИ“ Прави узрок нестанка Матеја се не налази поред Саве

– А где да идем? Ја сам сигуран да ће МУП Србије учинити све да до Матеја дођемо, сви заједно – рекао је Матејев отац

Потрага за несталим Матејем Перишем ушла је у девети дан. Информације оскудно стижу, а о нестанку и потрази обавештене су све суседне земље кроз које протиче река Дунав, али и Интерпол. Потрагу на Сави и Дунаву последњих дана отежавало је лоше време, а у петак поподне привремено је и прекинута.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Службених информација и даље немамо, али неслужбено се сазнаје да се потрага и даље наставља. Она је нешто мањег интензитета због лошег времена. У Београду је почела киша, снег, захладило је. Фокус претраге спушта се низ Дунав, чак до Смедерева, до Панчева, јавила је за подневни Дневник ХТВ-а новинарка Марина Гантар.

– Следом тога обавештене су и суседне земље, односно сустав Интерпола који се иначе активира у оваквим ситуацијама, додала је.

Неколико дана након потраге откривене су снимке надзорних камера које показују несталог младића како трчи улицама Београда, као и једна на којој се види мушкарац који плива у Сави, али је Матејев отац рекао да је то стари снимак и да на њој није његов син.

Матејеви пријатељи с којима је био те ноћи нестанак су пријавили следећег дана након 16 сати, а како је накнадно откривено, полиција их је испитала на полиграфу и онда су се они вратили у Спит, док је у Београду и даље Матејев отац који је истакао да неће отићи док не нађе свог сина.

Јутрос се у јутарњем програму на ТВ Прва огласио форензичар Часлав Ристић који је коментарисао наводе да су пре пет дана у једној жардињери код реке нађени нож „пикавац“ и пертла за ципеле, за које се сумњало да припадају Матеју.

– Није пет дана дуг временски период, свакако на тим пертлама морају да остану и да се пронађу биолошки трагови. Моје информације, откако пратим овај случај који ме је заиста потресао, говоре да форензичари на лицу места нису ништа пронашли. Они су прегледали шире и ближе лице места, односно, место на којем би требало бити трагова, како би се нашло нешто што потиче од Матеја и, колико знам, ту ништа није пронађено – изненадио је информацијом форензичар и додао:

– ДНК анализе могу завршити за дан-два, уколико је његов биолошки отац дао, а дао је, ако су уопште пронађене пертле. И с пикавца се може узети ДНК, ту остаје слина која је јако потентан траг.

Форензичар истиче да се прави узрок Матејева нестанка не налази напољу код реке.

– Овде је то само да се баци нагласак, да се види да ли је то Матеј и на ком је месту ушао у воду… Ми се сад овде бавимо последицом, али узрок је у ресторану, због чега је он трчао, а то знају његови пријатељи. Код њих се налази узрок. Они би требало да знају јесу ли те вечери конзумирали алкохол, јесу ли узимали дрогу, због чега је он изашао. И на крају крајева, онај проток времена од када су они видели да њега нема па до сутра поподне када су пријавили полицији, то је велики проток времена и за форензичаре јер поједини трагови се губе у том временском периоду – рекао је Ристић.

Ристић је открио и због чега форензичари баш на том месту траже трагове, као и да је врло могуће да се ништа не пронађе.

– Објективно, ако гледамо, овде он и није морао оставити ниједан биолошки траг ако гледамо снимке. То су трагови управо на месту где је он можда ушао у воду, трагови папиларних линија, отисци прстију ако се ухватио за ограду како би је прескочио. Међутим, ти отисци с обзиром на проток времена и велики број људи који се можда ту после ухватио, више се не могу наћи. Форензичари зато прегледавају ширу и ближу околину места да би пронашли те трагове – истакао је и додао:

– Могуће је да нема никаквог трага. Ако је трчао, ако је ушао уопште у воду, он је дошао степеницама и ушао у воду, или упао преко ограде. И који ту трагови онда могу остати? Опет, једино ако се хватао за ограду или му је испао неки комад одеће. То је питање је ли он ушао у воду или не, јер сигурносне камере нису забележиле његов улазак у воду.

Забелжено је да неко плива и сумња се да је то он, али то ће истражити форензичари, мора се утврдити је ли то он. Тај човек добро плива, по мом мишљењу, није деловао као нетко у алкохолисаном стању, једино ми је чудан смер у којем је пливао, јер није пливао ка обали да се спаси.

Оно што Ристић у потпуности искључује је да је постојао било какав криминални момент.

– Кључне трагове је требала одрадити оператива у разговору с Матејевим пријатељима. Али, неког криминалног догађаја овде нема. Само се тражи млад човек који је нестао и уколико се он пронађе, а ја се надам да ће се он наћи жив, сва ова прича ће се реконструирати. Полиција ради то што ради и нема ту тренутно друге могућности. Њихово је да реконструишу догађаје и крену у потрагу, али Сава је била брза, вода је хладна, тешко ко би могао испливати, он би морао за минут потонути од уласка у воду – закључио је форензичар за Прву.

Истом медију изјаву је дао и Матејев отац Ненад Периш.

– Ја сам родитељ и све што ја мислим, верујте ми, то промишљам са 100 различитих страна. Уверен сам 100 посто, јер ме једино истина интересује, нас ће истина довести до Матеја, ако Бог да, а ја га молим, познавајући мог сина, он је по ономе што сам видео изашао из локала, негде је хтео да оде. Није трчао да није знао куда трчи, пазио је где иде, трчао је уз ивицу улице, кад је видео такси, направио му је покрет руком да стане, ишао је на врата где се улази, вратио се натраг и нешто га упитао и наставио да трчи. Штета што тај такси није био слободан. То све указује да је био свестан онога што ради – казао је.

Коментарисао је и стање Матејевих пријатеља који су заједно с њим дошли у Београд.

– Они су утучени, дај Боже да је привремено, изгубили су свога пријатеља од првог разреда основне школе. Страшно су утучени и рекли су ми… Ја не читам те објаве, мене занимају само информације и истина, искључиво МУП Србије, захваљујем им и овим путем. Све што се пише, има пуно лажи, да има пуно овога, онога… Сваки дан се скоро чујемо, добили су корону и разболели су се. Тешко им је, као кад изгубите брата – поручио је Ненад Периш и додао да остаје у Београду.

– А где да идем? Ја сам сигуран да ће МУП Србије учинити све да до Матеја дођемо, сви заједно. Хвала свим људима, који га траже и током празника. Божић је, треба се надати, рекао је.

 

 

 

 

 

 

Извор: SrbijaDanas.com/Index.hr