Издвајамо Свет

АМЕРИКА УПОЗОРИЛА УКРАЈИНУ: Ево како би Руси покренули војну офанзиву

Украјина је обавештена да постоје америчка обавештајна сазнања да би Русија могла да искористи пропагандни видео као изговор за покретање војне офанзиве, али Кијев чека више детаља, изјавио је данас украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је упоредио ту ситуацију са 2014. годином када је Русија, како је устврдио, „анектирала Крим и подржала сепаратисте на истоку Украјине“, пренео је Ројтерс.

Амерички обавештајци верују да би Русија могла да искористи измишљени видео снимак који приказује графичке последице експлозије, укључујући опрему која припада Украјини или савезницким нацијама, да би оправдала инвазију.

– У принципу, оно што је објављено нас не изненађује. Од 2014. године видели смо много подмуклих акција Руске Федерације – рекао је Кулеба, преноси Тањуг.

„Уверени смо да припремају напад“

Британија је чврсто уверена да Русија настоји да смисли изговор за инвазију на Украјину, изјавио је данас портпарол британског премијера Бориса Џонсона, алудирајући на извештај обавештајних званичника САД о наводном плану Русије да исценира инциденте којим би оправдала инвазију на Украјину.

– Не могу да коментаришем конкретне обавештајне податке, али смо чврсто уверени да Русија планира да смисли изговор, окривљујући Украјину за напад како би оправдала руски упад у Украјину – изјавио је портпарол, а преноси агенција Ројтерс.

Лавров: „Бесмислено“
Руски министар спољних послова Сергеј Лавров оценио је бесмисленим тврдње САД о томе како Русија, наводно, припрема видео-снимак који ће бити провокација и изговор за напад на Украјину.

– Није на мени да погађам зашто наше западне колеге могу да буду изненађене у модерним условима. Они се изненађују и са и без разлога – углавном без – или због разлога које сами измисле – рекао је Лавров, пише Срна.

Он је нагласио да је читао одређене изјаве Стејт департмента о томе како Русија припрема лажне снимке на којима ће приказати наводне нападе украјинских снага на Донбас, јавио је „Спутњик“.

– Па, не знам, обмањујућа природа оваквих лажирања, којих је сваког дана све више, очигледна је било ком више или мање искусном политичком научнику – истакао је Лавров.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да су оптужбе САД неосноване и да им не треба веровати.

– Када је реч о овом питању, препоручио бих свима да не узимају нечије речи здраво за готово, нарочито оних из Стејт департмента – рекао је Песков, преноси ТАС.

 

Извор: Блиц