Свет

Хитно! РУСИЈА ПОКРЕНУЛА СПЕЦИЈАЛНУ ВОЈНУ ОПЕРАЦИЈУ У УКРАЈИНИ! Кијев увео ратно стање!

Русија покренула „специјалну војну операцију ради одбране народа у Донбасу“. Украјина прогласила ратно стање. Експлозије се чују широм земље. Бајден најављује „јединствен и одлучан одговор САД и савезника“

ИЗ МИНУТА У МИНУТ:

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

07.03 -Путин обавестио Лукашенка о ситуацији на граници са Украјином

Председник Русије Владимир Путин обавестио је у телефонском разговору белоруског колегу Александра Лукашенка о ситуацији на граници са Украјином и у Донбасу, речено је агенцији Белта у прес служби председника Белорусије.

Наведено је да је телефонски разговор одржан јутрос око 5 сати.

06.52 – Џонсон: Путин изабрао пут крвопролића

Британски премијер Борис Џонсон истиче да је „згрожен ужасним догађајима“ у Украјини и да је разговарао са украјинским председником Володимиром Зеленским о наредним корацима.

„Председник Путин је изабрао пут крвопролића и уништење покретањем овог ничим изазваног напада на Украјину“, написао је Џонсон у твиту.

06.42 – Лидери ЕУ данас на ванредном самиту о Украјини и Русији

Лидери ЕУ требало би да се окупе данас у Бриселу на ванредном самиту посвећеном кризи у Украјини и односима са Русијом.

Предвиђено је да састанак почне у 20 часова, а сазвао га је председник

06.39 – Обустављена сва трговања на Московској берзи

Све трговинске активности на Московској берзи су обустављене јер су рубља и цене акција пали на доње границе које је Берза поставила.

„Трговина је обустављена на свим тржиштима. Биће дато обавештење када ће трговање бити настављено“, саопштила је прес служба Берзе, преноси агенција Тас.

06.29 – Сирене за ваздушну опасност у Кијеву

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се пошто се серија екаплозија чула у украјинској престоници, јављају украјински медији.

06.28 – Украјина: Напади крстарећим ракетама

Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба потврдио је да је почео руски напад на Украјину.

„Мирни украјински градови су мете напада. Овај рат је агресија. Украјина ће се бранити и победити. Свет мора зауставити Путина“, написао је украјински министар на Твитеру.

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило да је „у току напад крстарећим и балистичким пројектилима“. Експлозије се, како јављају медији у Украјини, чују у неколико градова укључујући и Кијев.

06.28 – Русија: Прецизним оружјем на војне објекте и аеродроме

Руско министарство одбране саопштило је да су украјинска војна инфраструктура, противваздушна одбрана, војни аеродроми и летелице као и војска гађани високо-прецизним оружјем.

Руска војска није извела ракетне и артиљеријске нападе који би могли угрозити цивилно становништво.

06.26 – Зеленски: Уведено ратно стање

Украјински председник Володимир Зеленски каже да је у Украјини уведено ратно стање. Позива грађане да остану у својим домовима.

„Војска функционише. Бићу с вама све време. Победићемо јер смо ми Украјина. Слава Украјини“, рекао је Зеленски, наводећи да је већ разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом.

Путин наредио специјалну операцију у Донбасу

Руски председник Владимир Путин наредио је оружаним снагама да изведу „специјалну операцију у Донбасу“ усмерене на одбрану народа у Доњецку и Луганску, јављају руски медији

„Околности захтевају од нас да предузмемо одлучна и хитна дејства. Народне републике Донбаса обратиле су се Русији са захтевом за помоћ. С тим у вези, у складу са чланом 51, део 7 Повеље УН, уз одобрење Савета Федерације и у складу са споразумима о пријатељству и узајамној помоћи са ДНР и ЛНР које је ратификовала Савезна скупштина, донео сам одлуку о спровођењу специјалне војне операције“, додао је Путин, преноси Спутњик.

Украјинска војна инфраструктура, противваздушна одбрана, војни аеродроми и летелице као и војска гађани високо-прецизним оружјем, саопштило је руско министарство одбране.

Ратно стање у Украјини

Украјинско министарство унутрашњих послова саопштило да је „у току напад крстарећим и балистичким пројектилима“.

Украјински медији јављају да се експлозије чују у Кијеву, Одеси, Крематорску, као и на кијевском аеродрому, на којем је у току евакуација.

Украјински председник Володимир Зеленски обратио се нацији непосредно после почетка руске војне акције, наводећи да циљеви напада до сада били војна инфраструктура и граничне јединице.

„Војска функционише. Бићу с вама све време. Победићемо јер смо ми Украјина. Слава Украјини“, рекао је Зеленски, наводећи да је већ разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом.

САД најављују одговор, хитна седница СБ УН

Амерички председник Џозеф Бајден најављује да ће „САД са савезницима и партнерима јединствено и одлучно одговорити“.

Амерички председник је најавио да ће се током јутра састати са лидерима Г7 после чега ће објавити „даље последице које ће Русија сносити због беспотребног акта агресије против Украјине“.

Хитна седница Савета безбедности УН посвећена развоју ситуације у Украјини. Седници присуствује и генерални секретар УН Антонио Гутерес.

„Дан је био испуњен гласинама и индикацијама да је офанзива на Украјину неизбежна“, рекао је Гутерес, наводећи да „никада у то није био убеђен“.

 

 

 

 

 

 

Извор: информер.рс