Србија

Метеоролог открива каква нас опасност чека: Прашина од бомби из Украјине стиже у Србију; „За мање од 10 сати“

Фото: Твитер принтскрин

Висински циклон који ће се формирати у области Црног мора наредних дана створиће источно и североисточно струјање ветра у склопу кога ће кружити влажан и хладан ваздух. Ово би био обичан почетак временске прогнозе да ветар неће проћи преко Украјине и заједно са облацима донети прашину која настаје од бомби и ракета у тој земљи.

Наиме, метеоролог Иван Ристић каже да исто онако како у Србији настају „црвене кише“ због сахарског песка који ношен ветром стиже из пустиње, тако ће и прашина од бомби доћи до Србије из Украјине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све што оде у атмосферу, као што је прашина од експлозије бомбе, креће се даље када је ваздух влажан – објашњава он.

Наиме, влажни облаци који ће проћи изнад Украјине понашају се, малтене, као сунђер и „скупљају“ нечистоће у ваздуху, пише 24седам.рс.

– Циклон је почео да се ствара већ у суботу, а наредних десетак дана имаћемо струјања углавном из тог правца. А све што оде на висину од 500 до 1.000 метара долази ка нама – каже Ристић.

Да ствар буде компликованија, прашина путем тих струјања може да заврши изнад Србије за мање од 10 сати.

Ристић каже да је слична временска ситуација била када је својевремено експлодирала нуклеарна централа у Чернобиљу, након чега су опасне честице стигле и у нашу земљу.

– Битно је само да не буде радиоактивности. Зато се сви плаше нуклеарног рата. Јер бомба побије људе у кругу од неколико километара, али се радиоактивност онда шири даље – објаснио је он.

Ипак, тврди Ристић, честице које долазе од оружја у Украјини не би требало да буду опасне по живот грађана.

– Битно је само да не буде радиоактивности – каже он, и додаје да се ове честице спуштају у виду падавина. А падавина ће, према његовој прогнози, сигурно бити.

– После серије циклона који су прешли преко западне и северне Европе, у наредном периоду у том делу Европе доћи ће до повећања ваздушног притиска и стабилизације времена. Ово поље високог ваздушног притиска, услед продора хладног ваздуха у источну и јужну Европу, ојачаће и помериће се на исток. Истовремено, изнад источне и југоисточне Европе доћи ће до формирања и развоја висинског циклона, који ће у овим пределима понегде донети право зимско време, са доста снега – каже метеоролог.

 

 

 

 

 

 

Фото: Твитер принтскрин
Извор: 24седам.рс