Србија

ПРЕМИНУО СВЕТОЗАР МАРЈАНОВИЋ!

Остао је упамћен као један од потписника Кумановског споразума

Генерал Светозар Марјановић (77) преминуо је у суботу, потврдио је његов син Саша Марјановић. Како каже, генералну је једноставно стало срце.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Светозар Марјановић остао је упамћен као један од потписника Кумановског споразума који је означио крај НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију. Тај документ, потписан 9. јуна 1999, подразумевао је, између осталог, повлачење војске и полиције са Косова и Метохије, а дан касније Савет безбедности УН усвојио је и Резолуцију 1244.

Потписници документа о војно-техничкој сарадњи били су у име међународних снага НАТО и КФОР британски генерал Мајкл Џексон, а испред СР Југославије полицијски генерал Обрад Стевановић и генерал-пуковник Војске Југославије Светозар Марјановић.

Резултате преговора, који су трајали пуних пет дана саопштио је Британац у 23:45 часова изласком испред војног шатора. Пред новинаре је поред британског генерала изашао и Марјановић како би обавестио српску јавност о престанку рата.

Најзначајне одредбе Кумановског споразума биле су прекид непријатељстава између НАТО снага са снагама ВЈ и српском полицијом, повлачење ВЈ и полиције Србије са простора Косова и Метохије у периоду од 11 дана, успостављање зоне безбедности од административне границе са Косовом и Метохијом, те обавеза снага Кфора да разоружају ОВК.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир