Србија

Алармантно! ВУЧИЋ: У последњих 24 сата дошло је до страшних поремећаја који ће деловати и на Србију

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић гостовао је у емисији Фокус на телевизији Б92.

Вучић је представио нове мере око нафте, бензина, пшенице, брашна и свега што занима целу Србију.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник је коментарисао последње догађаје у Украјини.

– Волео бих и надам се, али не верујем да ће доћи до договора у Украјини. Не могу да наступам као аналитичар да се не би погрешно тумачили моји закључци. Очекујем снажнији наставак руске офанзиве у наредним данима, нажалост, волео бих да кажем да очекујем да ће се смирити ситуација. За нас је важно да анализирамо дешавања. Дошло је до страшних поремећаја који ће деловати и на Србију. Бајден је забранио увоз нафте. На америчком тржишту је 3,4 посто руске нафте. Очекујемо сутра одлуку ЕУ. Око тога постоје различити ставови. 40 посто ЕУ потреба за гасом они добијају из Русије. Око 30 посто нафте. То не може лако да се надокнади, ни преко САД, ни преко Катара. Зато је важно да сагледамо нашу позицију. Већ је Орбан рекао да то не може да се издржи, бугарски премијер такође. Ако одлука буде да се забрани увоз свих енергената, ми ћемо бити у проблему. Јер не могу да падну са неба ни нафта ни гас. И ми сада тражимо одакле можемо да набављамо. Сада тражимо начин да се снабдемо из Трећих земаља. Данас је усвојена одлука владе која се односи на одрицање царине од прихода за увоз енергената из трећих земаља.

Мере које је одредила држава

– Цена евродизела данас је 179 динара у малопродаји. Сутра ујутру у велепродаји ће бити 193. Сви који продају по овој цени губе новац. НИС би то могао да изгуби, али мале пумпе не. Ми предузимамо ово: ослобађамо царинских дажбина за увоз из трећих земаља, сви добијају НИС-ову нафту. Сутра ће влада донети одлуку да маржа буде 6 динара. То је 199 динара по сутрашњој цени, на пумпама, што обезбеђује добру снабдевеност. Такође, одлучили смо да имамо право индексације када дође до поремећаја. Држава плаћа 20 посто од укупне акцизе, држава се тога одриче да би могла да стабилизује цене и да се људи осећају сигурно. Од 50 динара, око 12 динара је тачан проценат просечно између ова два горива. На сутрашњи дан имали бисте само два динара већу цену него данас. За пољопривреднике субвенционишемо дотле да на свим НИС-овим пумпама остане цена 179 динара и да се не мења најмање месец и по дана. За све друге биће минимална повећања да бисмо обезбедили снабдевеност. 90 посто раста цена држава узима за себе – рекао је председник.

– Само у овом месецу ћемо морати за ЕПС и за Србија гас да платимо још 150 милиона евра. Ја не могу да се понашам као у кампањи, да имам само добре вести и да лажем народ. Ми имамо убедљиво нижу цену струје од региона. Издржали смо да ниједан дан није био без струје. Упркос хладноће имате невероватне цене струје, најнижу у Европи. Она улази у цене свих производа. Дефицит Америке је вечерас највећи у историји. У ово улажемо много државног новца. На месечном нивоу ово је за нас губитак од 35 милиона евра. Са толико држава одмах субвенционише да би имала све под контролом – навео је председник.

 

Извор: Новости.рс