Србија

Добра вест! НА РАЧУНЕ ГРАЂАНА СРБИЈЕ ЛЕЖЕ 100 ЕВРА: Након тога стиже 125.000 динара

Држава помаже младе, медицинске раднике, најугроженије и најстарије грађане Србије

Председник Александар Вучић недавно је изјавио да је дао предлог премијерки и министру финансија да нађу простор за једнократну помоћ просветним радницима, од 10.000 динара или 100 евра, али да је то у овој ситуацији било проблематично, те додао да ће настојати да ту помоћ добију око 1. маја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Помоћ младима

Актуелна криза јесте у фокусу, али се наставља са планираним пројектима. Недавно су млади у Србији добили новчану помоћ од по 100 евра, а сада постоји и званична информација да ће добити још толико.

Право на 100 евра државне помоћи имају млади од 16 до 29 година. На листи оних који испуњавају услове биће практично сви који до краја маја напуне 16 година или они који до тада стекну држављанство Србије.

Новац ће бити исплаћен у јуну ове године и то у прва три дана месеца.

Уколико сте већ били пријављени за претходну помоћ од 100 евра коју је држава исплаћивала младима, нова пријава неће бити потребна. Изузетак су они који су у међувремену напунили 16 година или добили држављанство.

Пријава за 100 евра

Пријава за остале биће између 16. и 31. маја. Пријава се врши електронски, преко портала Управе за трезор, а цео процес је једноставан.

„Број личне карте, ЈМБГ и избор рачуна у банци у којој желите да примите 100 евра. Уколико то лице нема рачун у банци, бира само назив банке, а ми ћемо у његово име отворити рачун у тој банци, и он ће са својим личним документом бити у могућности да тај новац подигне“, рекао је недавно министар Синиша Мали.

Помоћ за најугроженије породице

Држава ће на пролеће новчано помоћи најугроженије породице у Србији које се буду пријавиле на конкурс за набавку нове столарије, замену ложишта или постављање нове фасаде.

Према новој одлуци, држава ће покрити чак 70 одсто трошкова. Како је за стан или кућу од 60 квадрата, на пример, потребно око 1.500 евра за замену прозора и врата, држава ће платити 1.050 евра, а остало власник некретнине.

За ову годину је обезбеђено 250 милиона евра за субвенције за замену столарије, односно постављање спољне изолације и замену котлова, као и за постављање соларних панела.

Ко има предност

Као и у претходном конкурсу, квалитет постојеће столарије биће пресудан фактор на основу ког грађани могу да добију новчану помоћ. Предност ће имати они који имају лошију столарију и једноструке прозоре.

Други важан критеријум биће и број укућана који живе у домаћинству, тако да ће предност имати домаћинства са већим бројем укућана на истој стамбеној површини. Грађани ће локалним самоуправама доставити формулар са предрачуном фирме са листе извођача радова у ком ће се видети колико ће коштати извођење радова.

Уз формулар се прилаже и копија личне карте, као и копија решења о плаћеном порезу, струји и решење о легализацији. Након предаје формулара, комисије ће изаћи на терен и направити процену радова. Ако све буде у реду, прави се ранг-листа, а најбоље рангирани добиће новац.

Потребна документа за пријаву

формулар који се добија у општини
копија личне карте свих чланова домаћинства
копија решења о плаћеном порезу на имовину
копија решења о легализацији, грађевинској дозволи или потврда да је у процесу озакоњења
копија последњег рачуна за струју
предрачун извођача радова

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс