Свет

ХАОС УОЧИ САМИТА ЕУ И КИНЕ! БРИСЕЛ ЗАПРЕТИО ПЕКИНГУ: Сносићете последице

23. самит ЕУ и Кине, одрзаће се у светлу рата у Украјини, а након позива Брисела Пекингу да се уздржи од подршке Москви.

ЕУ и Кина одржаће сутра билатерални самит, а у разговорима путем видео линка учествоваће председници Европске комисије и Европског савета, Урсула фон дер Лајен и Шарл Мишел, шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ, односно председник и премијер Кине, Си Ђинпинг и Ли Кећијанг.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Очекује се да ће лидери ЕУ и Кине размотрити свеобухватну билатералну агенду ЕУ-Кине, укључујући трговинске и инвестиционе односе, климатске акције, дигитална питања, људска права, економски опоравак након пандемије, као и регионална питања.

Пред сутрашње разговоре, из Европског парламента су поручили да је „двосмислен“ став Кине о рату у Украјини забрињавајући и да ЕУ треба да га „пажљиво процени и усвоји стратешки одговор на кинеску пројекцију моћи и утицаја“.

– Препознајемо стратешки значај односа ЕУ и Кине. Међутим, свака кинеска подршка Русији мора имати последице по односе ЕУ и Кине. ЕУ би стога требало да позове Кину да користи свој утицај конструктивно и одговорно – наводи се у саопштењу Европског парламента.

У ЕП подсећају да је прошло годину дана откако је Кина увела санкције ентитетима и појединцима ЕУ, укључујући посланике у Европском парламенту, и позивају ЕУ званицнике да у разговорима са кинеским лидерима инсистирају на укидању ових мера.

У ЕП наглашавају да ЕУ треба да остане чврста у дијалогу са Пекингом по питању људских права и одржи одлучност и јединство у одбрани ЕУ вредности и принципа.

Извор: Танјуг

Ознаке