Србија

ОГЛАСИО СЕ КУРТИ: „Напашће нас Путин“

Косовски премијер Аљбин Курти затражио је од европских земаља да прихвате Косово у Европској унији и НАТО.

Као разлог за то је навео да би то допринело миру, стабилности и безбедности и навео да је народ Косова забринут да ће руски председник Владимир Путин покушати да изазове рат на Балкану против западних демократија, преноси Економија онлајн .

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желимо у ЕУ и НАТО. Ако будемо примљени, то би било боље и за народ Косова, за републику и за цео регион и европски континент уопште“, рекао је Курти и навео да би земље ЕУ и НАТО требало да буду више посвећене уклањању руског утицаја са Балкана.

Поводом руске интервенције у Украјини, Курти је у интервјуу британском Скај њузу навео да је Косово у прошлости доживело рат и да народ Косова показује солидарност са украјинским народом, а критиковао је Србију за коју је навео да је остала једина држава у Европи, осим Белорусије, која није увела санкције Русији.

„Балкан није имун од ефеката ситуације у Украјини јер на Балкану имамо државу која није увела санкције Русији, која се није прудружила ЕУ у осуди руске окупацију, а то је Србија, наш сусед“, рекао је Курти и додао да Србија и даље одбија да призна Косово, док са друге стране одржава чврсте везе са Русијом.

Он каже да велики део наоружања Србије из руских донација, док већина великих руских компанија има своје филијале у Србији.

„Због тога је народ Косова забринут да ће деспотски председник Владимир Путин покушати да изазове рат на Западном Балкану како би га претворио у бојно поље са западним демократијама“, рекао је Курти.

Он је навео да је народ Косова одлучан, будан и да се не плаши.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92

Ознаке