Свет

Потпуни хаос у Европи! НАСТАВЉА СЕ ДИВЉАЊЕ ЦЕНА! Банкрот пумпи у Немачкој, Немци точе гориво у Пољској

Европа је и даље у паници и на ногама после дивљања цена на берзама због рата у Украјини! Светске берзе се ни јуче нису смириле, па је гас поново надмашио ниво од 3.200 долара за 1.000 кубних метара. Током трговања у понедељак, цена гаса у Европи је скочила 79 процената и први пут у историји достигла скоро 3.800 долара за 1.000 кубних метара

Њујоршка агенција „Блумберг“ пише да су европске цене гаса порасле након што је Русија запретила да ће прекинути испоруке природног гаса Европи преко гасовода „Северни ток 2“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Са друге стране, цене нафте су успориле раст, док су акције компанија на глобалним берзама наставиле да тону. Нафта, која је накратко достигла у понедељак 139 долара по барелу, ублажила је раст на 126,42 долара за барел. И поред тога што је нафта достигла историјски максимум, Русија је упозорила да би цене могле да порасту на 300 долара по барелу и да би могла да затвори магистрални гасовод до Немачке ако Запад забрани увоз нафте због напада Москве на Украјину.

Ова нестабилност подиже цене на пумпама широм Европе. Да све буде горе, на пумпама се формирају огромне гужве, док у Немачкој возачи прелазе у суседну Пољску и тамо пуне резервоаре због нижих цена.

У Немачкој се цене горива мењају чак пет пута дневно, док су бројне пумпе пред банкротом. Возачи морају да користе апликације које приказују где је најјефтиније гориво да би ових дана нашли бензин испод 2,1 евра по литру или дизел испод 1,7 евра, а нафташи најављују и цене од 2,5 евра. Ипак, они који живе близу источне границе с Пољском пронашли су једноставно решење – прелазе границу и наточе пун резервоар.

Разлог је тај што је после снижења ПДВ-а у Пољској гориво преко ноћи појефтинило за још десетак центи по литру. Сада је бензин јефтинији него у Немачкој за 60 центи за литар, а дизел за 45.

– Онај ко наточи пун резервоар штеди тридесетак евра по сваком одласку у Пољску, па је продаја у подручјима уз границу у Немачкој пала за 50 одсто. Са друге стране, пољске пумпе кажу да им се промет повећао за 50 посто – каже Јирген Зигнер, шеф Удружења власника бензинских пумпи.

Како преноси лист „Ди Велт“, око 300 до 400 бензинских станица у Немачкој могло би да банкротира. Кад нема аутомобила који точе, мање је и оних који сврате у малу продавницу на пумпи. Лист наводи да је Удружење власника бензинских пумпи писало савезним министрима и локалним политичарима, захтевајући неку врсту фонда којим би се спасили углавном мали предузетници који унајмљују и воде бензинске пумпе.

Никл 100.000 долара за тону Лондонска берза метала

(ЛМЕ) обуставила је јуче трговање никлом након што је цена узлетела на рекордних 100.000 долара по тони, услед навале инвеститора због западних санкција према Москви које су угрозиле испоруке највећег руског произвођача тог метала. Овај редак потез ЛМЕ-а илуструје степен панике који влада на тржишту после руског напада на Украјину, при чему се купци отимају о никл који је кључна компонента за производњу батерија од нерђајућег челика и за производњу електричних возила.

Где се никл користи

* батерије од нерђајућег челика

* производња електричних возила

* авио-индустрија

* производња, пресвлака накита

* медицина (израда протеза, наруквица и медицинских инструмената)

* производња разних врста жица

* хемијска индустрија

* израда кованица

* ултразвучне инсталације

* додаје се челику да повећа отпорност на корозију

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс