Свет

ЗАПАД СПРЕМА НАЈОШТРИЈЕ САНКЦИЈЕ ЗА РУСИЈУ?

Један од извора у ЕУ рекао је да би могућа реакција ЕУ зависити од времена и детаља које је Москва одредила за плаћање гаса.

Европска комисија спрема нове санкције Кремљу због рата у Украјини, рекли су Ројтерсу извори из ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обим нових мера зависи од става Москве о плаћању гаса у рубљама.

Руски председник Владимир Путин рекао је да жели да „непријатељске“ земље, укључујући земље ЕУ, плаћају своје рачуне за гас у рубљама, што су западне земље одбиле.

Извршна комисија се консултује са владама ЕУ у вези са „пакетом усаглашености“, рекли су они.

Ово би применило оно што су се европски лидери сложили на прошлонедељном самиту о томе да се осигура да се постојеће санкције не заобиђу, посебно оне против појединаца са црне листе.

Званичници су у више наврата говорили да се санкције против олигарха могу заобићи коришћењем чланова породице, криптовалута, трустова и фиктивних компанија у офшор јурисдикцијама.

Остале санкције које је увела ЕУ је теже, ако не и немогуће, избећи. То укључује замрзавање имовине руске централне банке у ЕУ, искључивање руских банака из СВИФТ банкарског система и забрану компанијама из ЕУ да извозе високотехнолошке производе у Русију.

Оно што ће на крају бити предложено је још увек у дискусији, али извори кажу да би новом пакету могле бити додате далеко строже санкције ако Путин буде инсистирао на плаћању у рубљама за испоруке гаса. Земље ЕУ сада увозе 40 одсто свог гаса из Русије.

Један од извора у ЕУ рекао је да би могућа реакција ЕУ зависити од времена и детаља које је Москва одредила за плаћање гаса.

Извор из ЕУ рекао је да ако Путин буде веран својим речима о плаћању у рубљама, то би могло довести до тога да Русија ефективно уведе забрану сопственог извоза природног гаса.

ЕУ се до сада уздржавала од забране било каквог увоза горива из Русије из фосилних горива због тога што се државе чланице у великој мери ослањају на њих.

Само је забрана угља била привремено укључена на листу могућих санкција раније ове године, али никада није уврштена у санкције јер ју је Немачка укинула, рекли су Ројтерсу прошле седмице извори из ЕУ.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com