Свет

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ: Следећих неколико недеља у Донбасу могло би да изгледа као Други светски рат! Ево шта следи!

Војни аналитичар Ник Рејнолдс из института „Royal United Services Institute“ говорио је о томе како би могло да изгледа следећих неколико недеља у украјинском региону Донбас

Притом се осврнуо на изјаву украјинског министра спољних послова који је рекао да би скорашња ситуација у Донбасу могла да подсећа на Други светски рат.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Да, мислим да је то тачно. Руси су повукли војне снаге са севера Украјине, стога нас можда чека сукоб какав Европа није видела генерацијама – рекао је Рејнолдс, а преноси ББЦ.

Рејнолдс сматра да је упитно може ли Украјина стварно повратити натраг ту територију јер је превише непознатих фактора.

– Многе Украјинце је охрабрило повлачење руских снага на северу, али на југу и истоку се карта све више црвени и то пре него што је стигло појачање са севера. Дакле, Русија још увек има добре темеље за напредовање на југу и истоку – сматра војни аналитичар.

Што се тиче оружја које Украјина добија од Запада, Рејнолдс наводи да је та залиха ипак ограничена.

– Украјина је преокренула игру на бојном пољу због оружја које јој је слао Запад. Али НАТО јој је испоручио значајну количину својих залиха, а та је залиха ограничена. Иако ће Украјини у следећим недељама рата западно оружје бити апсолутно неопходно, питање је хоће ли га моћи, и у којој мери, набавити – рекао је Рејнолдс.

– Наиме, није лако појачати индустријску производњу софистицираног оружја попут Стингера, Јавелина и NLAW-а јер захтевају сложене ланце снабдевања. Сматрам да западне владе једва држе корак с потражњом за тим оружјем – додао је.

– „Switchblade“ дронови би могли у кратком времену променити ствари на терену, али питање је постоји ли још нека друга врста оружја која би имала сличан ефект – сматра војни аналитичар.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/Телеграф.рс