Свет

НЕМЦИ описали шта ће се догодити због одбијања руског гаса – ОВО НИСУ ПРЕДВИДЕЛИ

Ембарго на испоруке руског гаса ће гурнути немачку економију у дубоку рецесију, пише Ханделсблат, позивајући се на анализу пет водећих немачких економских институција.

Према прогнозама, у случају престанка испорука гаса из Русије, Немачка ће се суочити са снажним падом БДП-а, наглим порастом незапослености и инфлацијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачки канцелар Олаф Шолц и немачки министар економије Роберт Хабек састали су се прошлог уторка са представницима немачког бизниса, преноси Ханделсблат.

Догађају су присуствовали челници концерна као што су Ербас, БАСФ, Алијанц, Бош, Сименс и Мерцедес. Како лист примећује, разговарало се и о најделикатнији теми у овом тренутку – о могућности увођења ембарга на увоз руских енергената.

У Немачкој су се сложили са недавном одлуком ЕУ о ембаргу на испоруку руског угља, подсећа лист. Осим тога, Берлин не пориче у потпуности могућност ембарга на нафту, али велика зависност од руског гаса приморава немачку владу да се супротстави пуном енергетском ембаргу.

У међувремену, пет водећих немачких економских институција саставило је своју анализу ситуације са потпуним ембаргом на руске енергетске ресурсе: како примећује Ханделсблат, резултати ових студија доводе Берлин у још тежу ситуацију. Прекид испоруке руских енергената послаће немачку економију у дубоку рецесију, према најновијим прорачунима.

Студије кажу да ће енергетски ембарго довести до тога да ће 2023. године немачки БДП пасти за 2,2 одсто. Тиме ће привреда бити оштећена за око 200 милијарди евра, а број незапослених ће се повећати за 418 хиљада људи. Економисти су упозорили и на инфлацију која ће 2022. достићи 7,3 одсто.

Истовремено, немачко министарство економије се пре свега ослањало на прогнозу Института за макроекономију и истраживање тржишта, пише Ханделсблат.

Према прорачунима Института, ако руски гас може да се замени за половину, онда ће пад БДП ове године бити 6%. Ако алтернативни извори гаса не буду довољни да попуне бар половину немачке потражње за гасом, онда ће економска штета бити толико огромна да је тешко израчунати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs