Србија

Шокантно! ЗАШТО СУ НАТО ЛОВЦИ ПРАТИЛИ АВИОН ЕР СРБИЈЕ?

Фото: Јутјуб

Белгијски борбени авиони летели су јуче изнад територије Литваније тик поред нашег ‘ербаса’ на лету ЈУ671 Санкт Петербург – Београд, а НАТО ловац је у среду у ваздушном простору Русије летео у ‘радарској сенци’ нашег авиона, што је могло да изазове трагедију

Запад свакога дана у сваком погледу све више појачава притисак на Србију због рата у Украјини и одбијања наше земље да уведе санкције Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тако су јуче НАТО борбени авиони са ознакама белгијске армије изнад територије Литваније летели тик поред ‘ербаса’ наше компаније ‘Ер Србија’, који је саобраћао на редовној линији ЈУ671 Санкт Петербург – Београд.

Било је панике

Ово и овакво праћење српског путничког авиона, како сазнајемо, унапред је најављено нашим властима, а за сада није познато да ли ће то постати стална пракса на летовима ка Русији. Саговорници Информера кажу да је појава НАТО ловаца тик поред српског ‘ербаса’ изазвала узнемирење и панику међу путницима, од којих су већина били руски држављани.

– Капетан нас је обавестио да је у питању унапред најављена патрола, али било је Руса који су видно паничили, неке жене су чак и вриштале! – преноси за Информер један од путника са лета ЈУ671.

Како сазнајемо, пресретање и праћење авиона ‘Ер Србија’ изнад неба Литваније десило се нешто пре 13 часова, а авион је на београдски аеродром безбедно слетео у 13.50.

Извори Информера из Владе и Председништва кажу да је ‘НАТО праћење авиона Ер Србије’ само наставак притиска на нашу земљу, која једина у Европи још није увела санкције Москви.

– Већ недељама, готово свакодневно, имамо лажне дојаве о бомбама на летовима за Москву и Петербург, а сада ево имамо и ову ситуацију да војни ловци прате наше авионе. То је све по закону, унапред нам је и најављено да ће наш лет бити испраћен изнад Литваније, али то несумњиво јесте притисак на нашу земљу и у то нема никакве сумње. Ми ћемо учинити све што можемо да заштитимо наше интересе… – каже наш извор из Владе, који наглашава да се ситуација свакога дана све више компликује и да се Србија налази под стравичним притисцима.

Да је то заиста тако, показује и вест да је у среду у ваздушном простору Русије, на око десет километара од границе ове земље са ЕУ авион ‘Ер Србије’ дошао у блиски контакт са непознатим војним авионом, највероватније НАТО ловцем, који је неко време летео у ‘радарској сенци’ нашег путничког авиона!?! Ово је била веома опасна ситуација, јер је непознату летелицу поред нашег авиона приметила и ПВО руске војске, која је лако могла да реагује!

Стручњаци упозоравају да би овде могло да се ради о нечијем опасном плану да ‘навуче’ Русе да реагују и испале ракету која би онда погодила и српски авион!?!

Овај јако опасни инцидент догодио се у среду, 6. априла, када је путнички авион ‘Никола Тесла’ компаније ‘Ер Србија’ полетео са московског аеродрома ‘Шереметјево’. Према извештају наших пилота, недалеко од руске границе са Летонијом, у близини града Золотово, руска контрола лета им је послала упозорење да их у ‘радарској сенци’ прати непознати авион. У том тренутку српски путнички авион био на је висини од око 12.000 метара, а борбена летелица западне алијансе испод њега на око 11.300 метара!

‘Близу руске границе са Летонијом контрола лета послала нам је информацију да нас упозори на други авион који је близу нашег. Два минута касније издали су још једно упозорење на тај авион и његову висину. То је био сиви војни ловац, сличан ‘фантому’ или ‘јурофајтеру’. Авион је био на око 2.000 до 2.500 фита (600 до 700 метара!) испод нас.

Потом је направио маневар десно, без угрожавања безбедности нашег авиона… Информисали смо контролу лета да имамо визуелни контакт са овим авионом’, пише у извештају пилота ‘Ер Србије’, који додају да је инцидент био ‘забрињавајућ’.

‘Ситуација је била врло непријатна све док нисмо напустили руски ваздушни простор. Препоручујемо већу пажњу за припрему летова који се одвијају у време повећаног ризика и рата’, наводи се у извештају.

О овом инциденту, иначе, први је прексиноћ говорио председник државе Александар Вучић, који је рекао да је овај лет, због лажне дојаве о бомби, у старту каснио три сата и 20 минута.

– Србија ће тражити објашњење од НАТО, док ћемо од Руса захтевати још информација. Ово кажем јер хоћу да објасним размере притиска на Србију… Морамо да видимо, да утврдимо, ко се то правио паметан и којим то ловцима угрожава цивилно ваздухопловство!? Или је то можда била случајност. Како год, али било би лепо да нам кажу шта се десило – истакао је Вучић, додајући да је Србија једина земља у Европи која има летове са Москвом и Петербургом на истом нивоу какве је имала и пре рата.

– Говорили су како је украјинска крв на нашим авионима… Али нешто се не сећам да су заустављали летове Кијев-Лондон, Кијев-Будимпешта и Кијев-Беч када је НАТО бомбардовао Србију… – нагласио је Вучић.

Синхронизовани притисак

Коментаришући све ове наводе, директор Међународног института за безбедност Орхан Драгаш каже да је у питању веома озбиљан инцидент у којем су у ризик доведени путници и посада цивилног авиона.

– Ово што се десило у среду јесте било јако, јако опасно! Замислите да је руска ПВО одлучила да дејствује против НАТО авиона и, уместо њега, погодила наш авион! Па то би била неописива трагедија! Ако имамо у виду да су летови ‘Ер Србије’ већ дуго изложени лажним пријавама о бомбама, јасно је да је реч о синхронизованом притиску на Србију да доноси одређене политичке одлуке. Ми, како знамо и умемо, морамо да нађемо простор да сачувамо своје интересе. Ово време тражи одлучност и лидерство јер ће свака, па и најмања одлука имати последице по нашу земљу – уверен је Драгаш.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс