Свет

Стравично упозорење! СТРАВИЧАН РАТ ПРЕТИ ДА СЕ ПРЕСЛИКА И НА ДРУГИ КРАЈ СВЕТА

Фото: Јутјуб

Вест да је Америка са Џоом Бајденом на челу аминовала испоруку моћног ПВО система „Патриот“ малом острву на које Кина полаже право распламсала је велике страхове

Свет је у невиђеном страху да би рат који тренутно бесни на тлу Украјине лако могао да се прелије и на други крај света, а томе је допринела вест из Сједињених Америчких Држава да је председник те силе Џо Бајден спреман да Тајвану испоручи моћне противваздушне системе „Патриот“ у износу од чак 100 милиона долара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Информација да је испорука нове војне опреме маленом пацифичком острву које се деценијама бори за независност од Кине потврдио је и ЦНН, наводећи како је нови уговор између Вашингтона и Тајпеја аминовао Стејт департмент.

– Економско и културно представништво Тајпеја у САД затражило је куповину опреме да би подржало своје учешће у међународном програму инжењерских услуга и програму за надзор у периоду од пет година – стоји у саопштењу тог тела, уз напомену да договорени пакет укључује продају опреме, обуке и других ставки везаних за подршку „Патриоту“.
Тајван је то дочекао с огромним одушевљењем.

– Суочавајући се с континуираном војном експанзијом и провокацијама Кине, чврсто ћемо штитити националну безбедност и продубити партнерство са САД – истакнуто је у саопштењу тајванског министарства спољних послова.

Иако се Пекинг још није оглашавао по том питању, очекује се да реакције у тренутно затегнутој ситуацији на глобалном нивоу нимало неће бити пријатне. На то су већ упозоравали бројни аналитичари, истичући да би у случају наставка гурања прста у око кинеском председнику Си Ђинпингу са запада лако могло да се догоди да његова реакција буде слична оној каквој је с Украјином прибегао руски лидер Владимир Путин.

На то је у анализи указао и амерички Политико, повезујући тренутне догађаје у Украјини с потенцијалним хаосом на Тајвану.

– Украјинци су демонстрирали да се људи жестоко боре када су сатерани уза зид, а исто би вероватно важило и за Тајванце, који своју демократију и независност од већег суседа цене исто, ако не и више него Украјинци – почиње Политико, уз оптимистичну констатацију да би Ђинпинг ипак можда био опрезнији од Путина када је у питању доношење одлуке о евентуалној инвазији на Острвљане јер сада „може да види с каквим се последицама суочава Русија због својих дела“.

– Истина, кинеска Народноослободилачка армија била би мотивисанија од руских снага – национално уједињење је мантра закопана дубоко у њеној сржи, али би амфибијску инвазију преко више од 100 километара морске површине такође било много теже извести него садашњу копнену руску инвазију – наводи портал.

Истовремено, тајвански министар одбране Чи Куо Ченг отворено је саопштио како острвске снаге већ увелико са Американцима анализирају војне тактике с украјинског тла, будући да су Тајванци све забринутији да би Ђинпинг могао да на њиховој територији уради оно исто што је Путин у Украјини.

– О томе не разговарамо само са САД већ и с другим земљама које имају редовне контакте с нама – додао је Чи.

Иначе, Америка не признаје независност Тајвана, али с Тајпејом има потписане споразуме о продаји војне опреме. Највише америчког оружја је Острвљанима продато у време мандата Доналда Трампа, али се очекује да ће у тренутку све напетијих односа на релацији Вашингтон-Москва, што је подстакнуто и украјинском кризом, испорука „Патриота“ бити далеко снажнији ударац за Пекинг. С тим у вези се јуче поводом ситуације у бившој републици СССР огласио портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђен, који је позвао Америку да укине санкције Русији и тако оконча конфликт између те земље и Кијева.

Подсетимо, Путин је позвао западне земље предвођене НАТО да престану да наоружавају Украјину, али су оне то наставиле, што је јуче потврдио и немачки канцелар Олаф Шолц. Он је јуче поручио како је убијање цивила ратни злочин, те да се не сме дозволити да се „Русија извуче“.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс