Регион

ХРВАТИ ОСУЛИ ПАЉБУ НА ОРБАНА: Санкције против Русије претварају се у рат…

Фото: Јутјуб

Чланице Европске уније почињу да улазе у међусобни рат, а разлог томе јесу санкције које Запад уводи Русији због напада на Украјину.

Наиме, на столу је сада шести пакет санкција који, између осталог, подразумева ембарго на увоз руске нафте у Унију. Мађарски премијер Виктор Орбан одлучно се успротивио, рекавши да његова земља то не може да подржи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одмах су реаговали Хрвати, те су се преко својих медија обрушили на мађарског премијера због свог ставе, тврдећи да Орбан, заправо, не жели да зависи од хрватског Јанафа!

Јутарњи лист је објавио текст под насловом: „Што заправо жуља Орбана: Нафтни ембарго доводи Мађарску у енергетску овисност о РХ!“, док је Вечерњи отишао и корак даље и каже да „Хрватска постаје кључ драматичних преговора за санкције Русима! Орбан због Ријеке има опасан план“.

У оба текста се наводи да Хрватска и Јадрански нафтовод (Јанаф) постају кључни део решења које се у драматичним преговорима у Бриселу и Будимпешти покушава пронаћи како би се усвојио шести пакет санкција ЕУ против Русије.

Јасно је да су се Хрвати сада намерачили и на Орбана, који пре свега гледа интересе своје земље, и да покушавају да му наметну своју вољу и контролишу га, а да се санкције против Русије претварају у међусобни рат чланица ЕУ.

Подсећамо, Орбан је рекао да би тренутни предлог Европске комисије представљао „атомску бомбу“ бачену на мађарску економију, додајући да је Мађарска спремна да преговара ако види нови предлог који би задовољио мађарске интересе.

Мађарска је раније оптужила Брисел да својим плановима за увођење ембарга на увоз руске нафте прети јединству Европске уније, тврдећи да Будимпешта неће подржати предлоге који би нарушили њенуу енергетску сигурност.

 

 

 

 

 

 

Извор: Srbijadanas.com