Свет

КИНА СЕ ОБАВЕЗАЛА ДА ЋЕ ЧУВАТИ ЛЕЂА УКРАЈИНИ, САДА ПРОМЕНИЛА…

Фото: Јутјуб

Украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба је затражио од Кине да пружи безбедносне гаранције за Кијев.

Кинески државни медији објавили су јуче два интервјуа са министрима спољних послова Русије и Украјине. Улога Кине у сукобу као кључног пријатеља Русије „без граница“ била је предмет бурне дебате и дискусије. Она се представља као миротворац, али је истовремено одбила да осуди чин Русије као инвазију, и уместо тога окривила је САД и НАТО за стварање и ескалацију тензија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Дмитриј Кулеба је затражио од Кине да пружи безбедносне гаранције за Кијев, као и од других сталних чланица Савета безбедности УН, пренела је Синхуа. „Предлажемо да Кина постане ганат безбедности Украјине, као знак нашег поштовања и поверења у Народну Републику Кину“.

Кина се 2013. године обавезала да ће Украјини пружити „безбедносне гаранције“ ако икада буде нападнута или јој запрети нуклеарни напад, али је то питање избегавала након руског напада, наводи се у извештају АФП. У одговору на питање у вези са гаранцијом прошлог месеца, портпарол кинеског министарства спољних послова је сугерисао да таква „безбедносна уверавања имају јасна ограничења у погледу садржаја и да се активирају под одређеним условима“, у односу на сличну безбедносну резолуцију Уједињених нација о ненуклеарним државама.

Од инвазије, кинески државни медији су појачали руску пропаганду, одбили да осуде напад или га назову инвазијом, и избегли су да објављују украјинске цивилне жртве. Занимљиво је да у објављивању интервјуа кинеска агенција није цензурисала оштре Кулебине критике.

„Европске земље паниче јер не могу да гарантују да их Русија неће напасти сутра“, рекао је он. „Ако Русија не буде заустављена сада, то ће довести до нових криза неколико година касније“. Кулеба је такође оптужио Русију да је „компромитовала“ инфраструктурну иницијативу Пекинга „Појас и пут“, упозоравајући да ће последице глобалне кризе безбедности хране угрожавају кинеску економију.

„Такође верујемо да овај рат није у интересу Кине. Ситуација не ескалира због Украјине, ми користимо своје право да се бранимо“, рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Мондо