Србија

КУРТИ ОСТАЈЕ БЕЗ ПОДРШКЕ САД? Американци поручили: Курти је јако несмотрен ако мисли да може да ради све како жели

Такозвани премијер лажне државе ‘Косово’ Аљбин Курти, према свему судећи, полако остаје без политичке подршке Сједињених Америчких Држава!?

Ово најављује амерички сенатор Рон Џонсон, који каже да је Аљбин Курти уверен да има безрезервну подршку Вашингтона и да Америка мрзи Србе, а то није истина. Ова политичка пацка Куртију, треба напоменути, долази непосредно уочи 31. октобра, када истиче рок који је Приштина поставила Србима на Косову и Метохију да пререгиструју своја возила и прихвате такозване ‘РКС’ таблице!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гласови разума
Добро је да се чују гласови попут Гренеловог и Џонсоновог зато што ће америчком естаблишменту бити пуне руке посла после избора – поготово ако републиканци освоје већину у оба дома Конгреса

Александар Павић, политиколог

Политичка штеточина
Према речима америчког сенатора, Курти је јако несмотрен ако мисли да му Американци дозвољавају да све ради како жели.

– Курти оперише под претпоставком да Албанци на Косову имају безрезервну подршку Америке и да Америка не воли Србе, што њему дозвољава да ради шта год хоће. Међутим, то није тако – наглашава Џонсон, а преноси Српски радио Чикаго.

Сличан став има и Ричард Гренел, бивши амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине, који каже и да је време да Аљбин Курти и актуелна приштинска власт ‘оду из политике јер ниједан договор нису испунили’.

Мој угао
МИЛОШ ГАРИЋ ‘КОСОВО ОНЛАЈН’

Курти је до сада урадио све што је могао како би челним људима САД ставио до знања да је узалудно да од њега очекују било шта нормално.

– Знам да могу изазвати проблеме овом изјавом, али ћу бити искрен. Курти и актуелне приштинске власти не испуњавају ништа што је договорено и морају да оду са политичке сцене. Срби у сенатору Рону Џонсону имају великог савезника и не могу замислити Сенат без њега. Сенатор Џонсон је био једини који је присуствовао потписивању Вашингтонског споразума у тренуцима тешких преговора – истиче Гренел.

Курти се и даље батрга: Нема одлагања рока за регистрације

Премијер лажне државе ‘Косово’ Аљбин Курти рекао је јуче да неће бити додатног рока за Србе на северу покрајине да своје аутомобиле пререгиструју на ‘РКС’ таблице иако су то од њега тражили и САД, државе чланице Квинте и ЕУ.

– Одлуку смо већ једном одложили за месец дана. Последњи датум је 31. октобар, до када сви грађани Косова који имају возила са регистарским таблицама градова на Косову имају прилику да их пререгиструју – поручио је Курти.

Коментаришући све ове наводе, бивши шеф Извршног већа КиМ Зоран Анђелковић казе да Курти јесте политичка штеточина за све грађане на Косову и Метохији.

– Курти се противи Бриселском споразуму, али и чињеници да ‘Отворени Балкан’ и економско повезивање воде сигурном миру на Западном Балкану. Он стално изазива инциденте и провоцира Срба, кријући се иза оних земаља које су признале лажну државу, па тако и актуелну администрацију у САД. Курти јесте политичка штеточина, не само за Србе на КиМ већ и за Албанце и мир и економски просперитет Западног Балкана – упозорава Анђелковић.

Добра вест
Политиколог Александар Павић, на другој страни, уверен је да се политика САД према Приштини неће променити, бар док не дође до смене америчке власти.

Истраживање: Две трећине Срба на северу Косова спремне на протесте
Невладина организација ‘Хумани центар Митровица’ из Северне Митровице објавила је истраживање чији је узорак био 150 људи, према којем две трећине испитаника тврде да су спремне на протесте због насилне пререгистрације возила.

– Близу две трећине испитаника истакло је да је спремно да учествује на протестима и у грађанској непослушности ако дође до одузимања возила. Чак 45 одсто грађана рекло је да ће учествовати у протестима, 23 одсто истиче да ће учествовати у грађанској непослушности, док 17 одсто каже да неће учинити ништа. Близу 15 одсто испитаника изјавило је да ће у случају заплене возила напустити Косово – рекао је истраживач Верољуб Петронић.

– Гренел и Џонсон јесу републиканци, а на власти су тренутно демократе и ‘дубока држава’ која је створила лажну државу ‘Косово’. Пре неки дан је државни секретар САД Ентони Блинкен дао пуну подршку Приштини. Дакле, не треба очекивати промену америчке политике на Косову докле год је демократе контролишу. Међутим, добро је да се чују гласови попут Гренеловог и Џонсоновог зато што ће америчком естаблишменту бити пуне руке посла после избора, поготово ако републиканци освоје већину у оба дома Конгреса. Тада ће постојати веће шансе за неке промене – закључује Павић.

 

Извор: Информер