Србија

Од Србије траже да пусти Косово у Уједињене нације

Имамо предлог Немачке и Француске… Не можете да баците кроз прозор предлог који од њих долази. Наш став је да морамо да разговарамо. Сувише сте велики и јаки да бисмо избегли разговор, рекао шеф државе

Наша позиција по питању Косова и Метохије постаје све компликованија. Западне земље покушаће на свој начин да реше проблем уласком Косова у УН. Разлог је, без икакве сумње, да одузму аргумент Косова Владимиру Путину из руку, поручио је јуче председник Србије Александар Вучић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Када сам рекао да се мења архитектура, из ЕУ су ме демантовали, али нисам разумео шта демантују, јер се она мења – казао је председник на почетку обраћања грађанима, које је поделио на седам важних области.

Два колосека

Како је навео говорећи о питању КиМ, ићи ће се у два колосека.

– А један колосек, који не мења архитектуру разговора, односи се на све могуће албанске захтеве, јер они диктирају теме. Данас имамо предлог Немачке и Француске на столу. Не можемо тек тако да одбијемо предлог таквих сила. Не можете да баците кроз прозор предлог који од њих долази, о њему мора да се разговара и преговара, а да ли можемо да прихватимо, такође нисам сигуран – казао је Вучић.

Како је додао, највећа грешка Србије, поред питања упућеног Међународном суду правде, била је та што смо прихватили да ЕУ руководи процесом решавања коначног статуса КиМ, а и даље нисмо на озбиљан начин успели да поставимо питање формирања ЗСО.

– Сваки пут, да би нас умирили, рекли би да ћемо о томе следећи пут. А сваки следећи пут би искрсла нека нова криза, коју би произвели или Албанци подржани од земаља Квинте, или заједно, а нама говорили да је то много тешка тема за Албанце – казао је председник и додао:

– Видели сте изјаве Вјосе Османи да Срби на КиМ могу и данас да формирају ЗСО као невладину организацију… Нико их није опоменуо. То долази после нашег разговора са Шолцем и Макроном. Ја не могу до детаља о папиру, јер је то тајно, суштина је да Србија допусти улазак Косова у све институције, укључујући и у УН. Србија би за то добила брзи улазак у ЕУ и вероватно значајне економске користи. Став Републике Србије је да морамо да разговарамо, сувише сте велики и јаки да бисмо избегли разговор. Рекао сам да је за Србију, и због Устава, али не само због њега, неприхватљиво да Косово буде чланица УН, и то ће носити своје последице. Цела идеја се заснива на томе да не морамо да формално признамо Косово, али да смо сагласни са чланством Косова у УН – навео је Вучић.

Право јачег

Навео је и да Америка повећава војно присуство на КиМ.

– Долази 300 нових војника, они кажу да долазе да додатно заштите територијални интегритет и суверенитет Косова. То значи да нема ни говора о поштовању Резолуције ни било чега, већ да је политика силе оно што треба да се поштује – навео је председник Србије.

Како је казао, „поруку смо разумели добро, да међународно право не постоји, већ само право јачег“.

Председник је указао и да тренутно имамо осам нота о повлачењу признања Косова, те да ће држава наставити да радим свој посао иако ће бити тешко, јер ће, каже, велике силе сваку такву одлуку пробати да оспоре.

Он је најавио да се очекује да 2. или 3. новембра Биро комитета министара донесе одлуку о почетку процедуре за пријем Косова у Савет Европе.

– Чекају да изађе мађарски члан, а уђе литвански. То све нису ад хок акције, планира се то већ много месеци и онда ће кренути у процедуру, која траје дуго, али са јасним исходом да Косово приме у Савет Европе – објаснио је Вучић, додавши да нама на крају остаје да се суочимо са свим тим.

Казао је и да ће то бити додатни притисак на Србију и због Интерпола, Унеска и других организација УН.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс