Свет

У алијанси кренули на Макрона због Русије, Волас кипти од беса

Фото: Јутјуб

Британски министар одбране Бен Волас искритиковао је Емануела Макрона након што је француски председник одбацио могуц́ност нуклеарног удара на Русију

Волас је рекао да се Макрон „разоткрио“ потврђујући да Француска неће извратити ако руски председник Владимир Путин буде активирао нуклеарно оружје у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У редовима НАТО страхује се да би руски председник могао да одобри нуклеарни напад док његова „илегална инвазија на Украјину наставља да посустаје“, оцењује Дејли мејл, наводећи у исто време и да је Кремљ негирао да намерава да користи свој нуклеарни арсенал.

Упитан о коментарима француског председника на јучерашњем састанку НАТО-а у Бриселу, Волас је рекао да то „разоткрило председника Макрона“.

Он је додао: „Наше мишљење је да би, ако Русија употреби нуклеарно оружје, то имало тешке последице по њу.“

Британски Телеграф цитира изворе у НАТО-у који кажу да би Макронове речи могле да поремете „принципе одвраћања“ и да он не би требало да „о томе јавно говори“.

Дан раније, високи извор из НАТО рекао да ће Русија ‘готово сигурно добити физички одговор од многих савезника, а потенцијално и од самог НАТО-а’ ако нападне.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг додао је да ће бити „тешких последица“ ако се употреби нуклеарно оружје, али је одбио да изнесе било какве детаље о потенцијалном одговору НАТО-а. Шеф НАТО-а је рекао да би нуклеарни удар суштински променио природу сукоба и означио прелазак веома важне линије.

Русија је запретила Трећим светским ратом ако Украјини буде одобрено чланство у НАТО, упозорио је у четвртак званичник Савета безбедности Русије.

„Кијев је свестан да би такав корак значио загарантовану ескалацију до Трећег светског рата“, рекао је Александар Венедиктов, заменик секретара Савета безбедности Русије, Кремљској новинској агенцији ТАСС.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс/daily mail