Србија

ВУЧИЋ ОТКРИО: Србија гради нови нафтовод, ево шта то значи

Председник Србије Александар Вучић обратио се данас јавности у Србији.

Председник Александар Вучић рекао је да су се кроз сукоб у Украјини показало да су здравство, финансијска и енергетска стабилност, храна и снага армије битни за безбедност земље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Желим да вас обавестим да смо до јуче преко Југоимпорт СДПР-а почели улагања већа од 100 милиона евра у део наше намеснак индустрије, да ћемо улагати још стотине милиона евра у модернизацију наших капацитета, да нам не буду машине из шездесетих, седамдесетих и осамдесетих година у нашим фабрикама, зато што је јасно да ће сукоби у свету дуго да трају“, нагласио је Вучић.

Додао је да можемо да продамо све што производимо у војној индустрији у стотину земаља света.

„Ја сам као врховни командант, да ми не бисмо због тога остали без муниције, оруђа и оружја, потписао наредбу да 20 одсто свега што произведемо у Србији мора да остаје Србији и њеној воксци“, рекао је Вучић.

Председник Србије рекао је данас током обраћања јавност да ће Србија, у складу с договором који је направљен са мађарским премијером Орбаном, градити нафтовод према мађарском месту Алђо у дужини до 128 километара,како би Србија добила још једна правац снабдевања и могуцност да бираоно што је за њу повољније.

„Нафтовод би могоа да кошта до 100 милиона евра, посебно ако будемо користили трасу гасовода ка Мађарској“, рекао је Вучић.

Што се тиче нафте, посебно после овога што се догодило у Прагу, Србија нема други нафтовод осим ЈАНАФ-а. Немам нафтовод ка Мађрарској, што би нам много значило, нити ка југу, ка Црној Гори и Грчкој, јер није било проблема“, рекао је Вучићи најавио улагања од 12 миљареди у нарених шест година у енергетску инфраструктуру кроз план Србија 2025.

„После година поузданог сабдевања, Хрватска се поиказала као непоуздфан снабдевац и ми смо разумели поруку. Као што смо разумели поруку и око гаса, где нисмо успели да добијемо довољне загаронтоване количине гаса од наших руских партенра, иако смо добили 65 одсто наших потреба по изузетно повољној цени, али смо 35 одсто морали да набављамо на слободном тржишту по ценама које су изузетно високе за нас, па мсо морали да кренемо у диверзификацију. Тако ћемо да клремемо у диверзификацију извора нафте и нафтовода“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће са партенрима из Отвореног Балкана бити размотрена изградња нафтовода кроз Северну Македонију до албанске луке Драч.

Вучић је изјавио да су обезбеђене залихе дизела од 287.000 тона и додао како је у цевима нафте и у преради за добијање дизела још око 220.000 тона, што је довољно за 75 дана у случају прекоида дотока нафте, као и залихе бензина за 59 дана.

„Радимо на попуни још 54.000 тона дизела, 7.000 тона бензина и 21.000 тона дизела за нашу војску, што је сума од 160 милиона евра да бисмо у потпуности обезбедили сигурност снабдевања нафтом и нафтним детириватима за зимске месеце“, објаснио је Вучић.

Резерве гаса рекордне

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да у овом тренутку имамо највеће резерве гаса у историји Србије и додао да повећање цене гаса, које неће бити ускоро, и када буде, неће бити значајно и неће представљати удар на грађане.

Вучић је током обраћања јавности казао да је складиште у Банатском двору пуно до чепа и да тренутно не трошимо никакве резерве гаса без обзира што смо укључили ТЕТО Нови Сад и ТЕТО Зрењанин, гасне електране које производе струју

„То радимо јер имамо довољно гаса у овом тренутку, а тиме штедимо и угаљ који нам је потребан и не напрежемо се до крајњих капацитета. Већ 10 дана нисмо ни један мегават струје увезли, 10 дана смо успели да консолидујемо цео систем уз подршку норвешких пријатеља који нам помажу саветима и заједно са нама раде на стабилизацији ситуације“, казао је председник.

Пренео је да Србија има у Мађарској има 380 милиона тона, 286 милиона у Банатском двору, а да постоји и у руском делу 214 милиона, али то није наше, односно руско је.

„У Србији немамо више складишта, јер нисмо могли да се договоримо са руским партнерима. Тражимо већ милионити пут да ми платимо, тражимо њихов део, нисмо успели да добијемо. Не можемо да направимо гасно складиште тако што се изгради рупа на Маракани или стадиону ЈНА, мора да буде место где сте копали нафту, где сте вадили гас, то је једино место где може да се складишти гас. Зато немамо већа складишта“, појаснио је председник..

Како каже, несумњиво имамо гаса за два месеца да нам ниједан кубни метар не дође из Балканског или Турског тока.

Истиче да у Европи само Мађарска има нижу цену гаса за становништво.

„Наша цена гаса је 332 евра на 1.000 кубних метара, у Хрватској је 674, у Немачкој 2.095, у Атини 2.028“, казао је.

Истиче да и када буде у будућности повећање цене гаса то неће прелазити оквире разума.

„То значи да ће то повећање цене када дође, а неће ускоро доћи, бити не посебно значајно и неће представљати удар на грађане Србије што значи да могу мирно да чекају зиму и по том питању“, казао је председник.

Најјефтинији хлеб у Европи

„У овом тренутку на рачуну имамо више од 2 милијарде евра. Јавни дуг тренутно износи 53,7 процената“, изнео је председник Србије. „Проблем ће бити даље јачање америчког долара. То нам је осим подизања котацијских цена нафте направило и проблем са дугом, али смо смањили учешће долара на 12% са 27%“, казао је.

„Разговарамо са ММФ-ом да постигнемо стенд-бај аранжман“, додао је.

Најјефтинији хлеб у Европи

„Имамо најјефтинији хлеб у Европи. Имали смо сушу па су и залихе и извоз кукуруза мањи али нећемо имати проблема са њим, ни са пшеницом ни са уљем и довољно шећера, довољно соли – повећали смо колилчне свега другог и проблема неће бити“, навео је Вучић.

Повећање пензија и плата

„Од 1. новембра идемо на повећање пензија за 9 одсто, онда идемо од јанура на још 12,1 одсто. Укупно ће повећање пензија износити 20,2 и 20,8 посто“, рекао је председник Србије.

„Коначно да пензионерима нешто вратимо. Тиме ће просечна пензија око 323 евра, или око 38.000 динара. Повећање плата у јавном сектору 12,5 одсто, у јавом сектору, за војна лица 20-ак посто“, рекао је. „Минималац ће да буде 40.020 динар“, додао је.

„Даћемо пред нову годину 5.000 динара свим младим људима као новогодишњи поклон“, најавио је председник Србије.

„До краја 2025. просечна плата у Србији биће 900 евра, у Београду и 1.100 евра, а пензија 450“, казао је Вучић.

Рекао је да ће ниво страних инвестиција до краја године износити 3,65 до 3,9 милијарди евра и да ће бити близу или више од прослогодишњег рекорда.

Он је у обраћању грађанима рекао да су у септембру инвестиције достигле 3 милијарде и 11 милиона евра страних инвестиција, што је рекорд у историји Србије и 0,3 посто више него 2021. године.

Вучић је напоменуо да су Кина и Јапан повећале инвестиције у Србији, и указао да стране инвестиције значе живот, значе плате и пензије.

Истакао је да ће у наредних годину дана бити завршено пет ауто-путева или брзих саобраћајница, додајући да смо успели да не одустанемо ни од једне инвестиције и поред кризе која нас задесила, јер знамо да је то услов за наш раст.

Вучић је, у обраћању граданима, казао да ће ауто-пут до Крушевца бити завршен до краја године, и да би деоница требало да буде отворена 30. децембра.

„Сви Крушевљани треба да знају да ће од нове године имати аутопут од Крушевца до Београда и да ће им до Београда требати само сат и десет минута“, објаснио је он.

Вучић је казао да ће се наставити рад на Моравском коридору.

Истакао је да ће деоница Сурчин-Нови Београд бити завршена до средине фебруара што ће омогућити много лакши излазак на „Милош Велики“.

Верујемо да ћемо до краја марта завршити целу обилазницу око Београда, до сектора Ц, односно Бубањ Потока. То ће представљати огромно растерећење за грађане Београда, али и све путнике који иду са севера на југ. Затим идемо на уговарање сектор Ц, односно спајање са Панчевом и великим мостом“, пренео је он.

Вучић је најавио да ће до краја идуће године бити завршена и брза саобраћајница према Ваљеву, а до септембра аутопут Рума-Шабац.

„За 11 месеци нема више проласка кроз гужве у Јарку, Хртковцима, Платичеву. Имаћемо ауто-пут до Шапца, па ће се стизати од Београда до Шапца за 45 минута”, рекао је он.

Вучић је казао да ће бити настављено улагање у железницу.

„Већ су кренули радови на прузи Ниш-Брестовац, као и прузи Ниш-Димитровград. Радимо брзу пругу Београд-Ниш, расту трошкови али имамо велику подршка ЕУ за те радове и хвала им“, објаснио је он.

Вучић је казао да држава размишља да се споји са Врбницом према Црној Гори, јер је пруга у ужасном стању у делу пријепољске и прибојске општине.

„До краја 2025. имаћемо потпуно завршену пругу кроз Срибју према Мађарској. До сада смо успели да не одустанемо ни од једне инвестиције и поред кризе која нас је задесила, јер знамо да је то услов нашег раста“, казао је он.

Извор: Танјуг/Б92