Свет

ПУТИН РУШИ АМЕРИЧКУ ДОМИНАЦИЈУ! Предлог арапским земљама шокирао Запад

Председник Русије је изјавио да ће Блиски исток и северна Африка играти озбиљну улогу у „мултиполарном“ свету

Руски председник Владимир Путин позвао је на јачање односа са Арапском лигом и њеним државама чланицама, предлажући ближу сарадњу у одржавању регионалне безбедности и решавању низа текућих сукоба, од Либије до Јемена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Обраћајући се чланицама Арапске лиге уочи 31. самита тог тела у Алжиру у уторак, Путин је рекао да „формирање мултиполарног система међународних односа добија на замаху“, додајући да ће нације Блиског истока и Северне Африке „са укупном популацијом од скоро пола милијарде“, играти „све значајнију улогу у овом процесу“.

„Русија је спремна да настави да у потпуности јача везе са Арапском лигом и свим њеним чланицама, посебно у јачању регионалне и глобалне безбедности“, изјавио је председник Русије.

„Верујемо да војна и политичка питања са којима се суочавају Блиски исток и северна Африка – укључујуц́и сиријску и либијску кризу, јеменски и израелско-палестински сукоб – треба да буду решена на основу универзално признатих међународних закона, уз пуно поштовање суверенитета и територијалног интегритета држава“, закључио је Путин.

Самит Арапске лиге почео је касније у уторак, уз присуство званичника свих 22 члана тог тела, осим Сирије, која је суспендована из организације откако је почео њен грађански рат 2011. Иако је било неких дискусија о томе да се Дамаску дозволи присуство на догађају у Алжиру, сиријски министар спољних послова је предложио да се то питање реши касније „због арапског јединства с обзиром на изазове које представљају тренутни регионални и међународни услови“, рекао је алжирски министар спољних послова Рамтане Ламамра.

Регионална организација је била приморана да неколико пута одложи самит због пандемије Цовид-19, укључујући 2020., 2021. и још једном раније ове године. Дводневни догађај је први самит Арапске лиге откако су неке чланице потписале споразуме о нормализацији са Израелом, потез који је изазвао осуду других чланица – највише Палестинаца, који су критиковали побољшане дипломатске односе са Израелом као издају арапског света. Алжир, домац́ин овогодишњег самита, остаје гласна подршка Палестинцима.

Између осталих питања, очекује се да ће лига разговарати о израелско-палестинском сукобу, текућим кризама у Либији, Јемену и Сирији, регионалној прехрамбеној и енергетској безбедности, реформама саме лиге, као и сукобу у Украјини и његовим последицама.

 

 

Извор: Информер

Ознаке