Србија

У УНИВЕРЗИТЕТСКО КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ У СРБИЈИ ПОЈАВИЛА СЕ ШУГА!

У УКЦ Крагујевац појавила се шуга, објавили су медији.

У одговору за „Блиц“ у УКЦ Крагујевац нису детаљно објаснили колико је заражених, али су навели да су здравствени радници током обављања својих радних активности, често су изложени различитим заразним и другим болестима, јер су у сталном блиском контакту са пацијентима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Урушењем здравствене културе и хигијене становништва, долази до појава болести које смо сматрали да су искорењене, као што је шуга. Та заразна болест је изгубила већи епидемиолошки значај, па се по важећем Закону о заштити становништва од заразних болести више не пријављује надлежним институцијама, већ се спроводи лечење оболелих који се, уз терапију удаљују са посла све до завршетка лечења, а сви остали социјални и други контакти, дужни су да предузму мере у циљу спречавања даљег ширења инфестације – наводе у одговору „Блицу“.

Како су додали, одмах по постављању сумње на могућност заражавања, предузете су све прописане мере у циљу спречавања ширења инфекције, као и процедуре лечења већ заражених.

Наиме, медицинско особље на Клиници за кардиологију заражено је шугом, а угрожени су и пацијенти, наведено је у анонимној пријави коју су добиле поједине крагујевачке редакције, објавила је Нова.

 

Извор: Блиц