Свет

ЗЕЛЕНСКИ УПУТИО ОПАСНЕ ОПТУЖБЕ! Жели освету овој држави а то није Русија

Фото: Фејсбук принтскрин

Володимир Зеленски оптужио је Иран да шаље дронове Русији наводећи да су само у петак оборили 11 беспилотних летелица

Саветник украјинског председника тражи да се изврше удари на иранске произвођаче дронова за које тврди да производе летелице које се испоручују Русији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је из Ирана стигло признање да су Русији ипак послали дронове, али месецима пре напада на Украјину, да је реч о ограниченом броју летелица за које нису упућени да их руске снаге заиста користе у рату, огласио се Володимир Зеленски оптуживши Техеран да лаже. Украјински председник тврди да кијевске снаге свакодневно обарају најмање десет дронова, те да су, рецимо, само у петак оборили 11 летелица.

„Ако Иран настави да лаже о очигледном, то значи да ће свет уложити још више напора да истражи терористичку сарадњу између руског и иранског режима и чиме им Москва плаћа за такву сарадњу”, рекао је Зеленски.

Ирански званичници негирали су претходно да су испоручили Русији дронове камиказе, да би након признања да су летелице достављене месецима пре рата из Техерана упућен позив Кијеву да им достави доказе да се заиста и користе у нападу на Украјину. Навели су да, уколико се докаже да су те тврдње тачне, они неће бити индиферентни према том питању јер се залажу за прекид сукоба у Украјини.

Зеленски, који константно апелује на савезнике да обезбеде Украјини још одбрамбених средстава од авиона, ракета и тенкова, рекао је да очекује добре вести у наредним недељама, али није изнео детаље. Кијев ће, додао је он, следеће седмице покренути кампању прикупљања средстава за куповину поморских дронова.

Саветник украјинског председника, Михаило Подољак, упутио је позив да се изврше удари на иранска предузећа за која тврди да производе дронове који се испоручују у Русију за употребу у рату у Украјини. Он сматра да је неопходно, не само да се наметну санкције или потпуни ембарго Ирану, већ да би требало извршити циљане ударе на производњу дронова, балистичких пројектила.

 

Извор: Ало