Свет

БАЈДЕН ДОНЕО ОДЛУКУ: Украјина добија ово моћно наоружање

Фото: Јутјуб

Сједињене Државе завршавају планове за слање одбрамбеног ракетног система Патриот у Украјину.

Коначна одлука могла би да буде објављена већ ове недеље, потврдило је неколико америчких званичника.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

План слања Патриота у Украјину још чека одобрење америчког министра одбране Лојда Остина, а затим ће ићи на потпис америчком председнику Џоу Бајдену. Очекује се да ће обојица одобрити распоређивање, изјавила су за ЦНН три америчка званичника.

Када план буде одобрен, ракете „Патриот“ би требало да буду послате у Украјину врло брзо, а Украјинци ће бити обучени за њихову употребу у америчкој војној бази у Графенверу у Немачкој, рекли су дужници.

Одбрамбени систем Патриот се сматра једним од најбољих система одбране дугог домета против надолазећих балистичких и крстарећих пројектила. То је систем који би могао да обори руске ракете и авионе далеко од циљева које Руси покушавају да погоде у Украјини, наводи ЦНН.

Подсетимо, ове јесени су руске снаге покренуле серију масовних напада ракетама и дроновима широм Украјине, а Кијев већ месецима моли своје западне савезнике за додатне, софистициране системе ПВО. Недавни руски напади на енергетску инфраструктуру Украјине довели су администрацију америчког председника Џоа Бајдена под додатни притисак да Украјини испоручи одбрамбени систем ракете Патриот.

„Оно што се дешава на терену“ натерало је Бајденову администрацију да донесе одлуку, рекао је званичник за ЦНН.

Извор: Индекс