Свет

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ДОКАЗ ДА СЕ АМЕРИКА СПРЕМА ЗА СУКОБ СА РУСИЈОМ И КИНОМ!?

Амерички Сенат усвојио је закон којим се одобрава рекордно годишње издвајање за одбрану од 858 милијарди долара, што је 45 милијарди више него што је предложио председник Џозеф Бајден

Сенатори су подржали у четвртак Закон о националној обрани (НДАА) за фискалну 2023. годину, огромном двостраначком већином од 83 за и 11 против, наводи Ројтерс.
У оквиру предвиђених 858 милијарди долара буџета је и повећање плата војника за 4,6 одсто, куповина оружја, бродова и авиона, укључујуц́и борбене авионе Ф-35, као и подршка Тајвану и Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Значајни делови ове суме ићи ће на стварање новог и модификацију постојећег наоружања које је потребно Вашингтону, укључујући и за стратешку конфронтацију са два глобална ривала – Пекингом и Москвом.

Политиколог Малек Дудаков, изјавио је да је кључни правац је јачање Ратне морнарице – у оквиру очигледне пацифичке трке у наоружању са Кином. На изградњу 11 нових бродова и подморница биће потрошено 33 милијарде долара.

Значајна средства требало би да буду издвојена за развој хиперсоничног наоружања – да би се смањио јаз са Русијом и Кином, рекао је стручњак у интервјуу за Известију . Такође, биће купљено 55 нових ловаца Ф-35 и убрзаће се производња перспективног стратешког бомбардера Б-21.

Тајван би у наредних неколико година требало да добије 12 милијарди долара, а планирано је 6 милијарди долара за војно одвраћање Русије у Европи.

Како преноси британска агенција, закон садржи и одредбу коју су захтевали многи републиканци, а којом се тражи укидање обавезне вакцинације против ковида19 за припаднике оружаних снага.

Представнички дом је прошле недеље усвојио ову компромисну верзију закона са 350 чланова за, односно 80 против, што је далеко премашило двотрећинску већину потребну да се закон усвоји и пошаље на гласање у Сенат.

Закон ће сада бити упућен у Белу кућу, где се очекује да ће га председник Бајден брзо потписати, наводи британска агенција.

 

Извор: Информер