Свет

ЕНИГМА О СМРТИ МИНИСТРА СПОЉИНИХ ПОСЛОВА! преминуо само неколико дана пре важног догађаја

Министар спољњих послова Белорусије – Владимир Макеј сахрањен је јуче уз државне почасти након што је изненада преминуо у 64. години.

Узрок смрти министра који је преминуо у суботу није саопштен, преноси АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Информацију о смрти белоруског шефа дипломатије саопштио је у суботу портпарол Министарства Анатолиј Глац, пренео је ТАСС позивајући се на Белту.

Није познато да је Макеј боловао од било које хроничне болести.

Макеј је био блиски сарадник белоруског председника Александра Лукашенка дуже од две деценије, наводи АП.

Смрт званичника који је предводио белоруске неуспеле покушаје да побољша своје везе са Западом дошла је док се земља суочава са све већим притиском из Москве да се укључи у рат у Украјини који бесни са друге стране њене границе.

Макеј био је 10 година министар спољних послова Белорусије, кључно геополитичко бојно поље између Русије и Запада.

Макеј је Лукашенку помогао у низу неуспешних напора да се уравнотежи све доминантнији утицај Москве са приступом САД и Европској унији. Његови напори дошли су чак и када је та земља постала терен за инвазију на Украјину прошлог фебруара.

Убрзо након што је пријављена смрт Макеја, појавили су се извештаји да се истакнута белоруска опозиционарка Марија Колесникова која служи 11-годишњу затворску казну након што је водила масовне уличне протесте против председника Александра Лукашенка, налази на интензивној нези након операције, из непознатих разлога.

„Не знамо шта се догодило, надамо се да ће ускоро бити још информација“, рекла је њена сестра Татјана Комич. Она је додала да је Марија пре две недеље пребачена из регуларног затвора у граду Гомел у самицу у другој установи. Од премештања породици није дозвољено да је контактира.“

Изненадна смрт Макеја и необјашњена болест Колесникове ставили су у средиште пажње веома непредвидиву и загонетну унутрашњу динамику Белорусије у време појачаних политичких тензија у земљи изазваних ратом у Украјини.

Колесникова има репутацију као једна од најефикаснијих противника Лукашенка. Она је нашироко цењена због тога што се опирала покушајима да је насилно депортује из Белорусије у Украјину 2020. и што је обец́ала да ц́е наставити своју борбу унутар земље уместо да се склони у иностранство као многи други.

То је довело до њене осуде прошле године због оптужби за заверу да илегално преузме власт. Суд у Белорусији осудио ју је на 11 година затвора.

Макеј, са друге стране, никада није био дисидент, али је био близак савезник Лукашенка. Међутим, представљао је све ређи став међу белоруским званичницима: да земља треба да допре до Запада и да избегне да у потпуности падне под руску власт.

Његова смрт, о којој су белоруски државни медији известили у суботу без давања икаквог повода, изазвала је налет спекулација међу коментаторима, прогнаним опозиционим активистима и украјинским званичницима о томе зашто дипломата, за кога се није знало да пати од озбиљних здравствених проблема, изненада умро.

Један белоруски медиј, Насха Нива, пренео је да је Макеј умро у својој кући у Минску од срчаног удара. Међутим, други извештаји, засновани на непотврђеним гласинама, сугеришу да је можда отрован.

Нису откривени никакви докази насилног понашања, али гласине одражавају климу страха и сумње која, према инсајдерима бивше белоруске владе, сада обузима чак и најлојалније следбенике Лукашенка због неизвесности које је створио рат у суседној Украјини.

 

Извор: Ало